Tanyasi szőlős béles

Nem kevés utánajárást követően sikerült megszereznünk Pernyész Balázsné „Tanyasi szőlős béles” receptjét, mely egy tavaly decemberi sikeres gasztronómiai verseny (melynek több receptjét felelevenítettük már) desszertjeként váltott ki elismerést. A már nyugdíjas – és nem vendéglátós - hölgy egy régi receptet elevenített fel, s készítette el a remeket, amivel nemcsak a zsűrit, de a versenyzőtársakat is lenyűgözte. Nézzük hát, hogyan is készül ez a béles.

Hozzávalók:
5 „összemarék” liszt, 3 tojás, 1 kis evőkanál zsír, pici só, 3 dkg élesztő, langyos víz

Az élesztőt 2 dl tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Az összes hozzávalókkal és a felfuttatott élesztővel rétestésztát készítünk. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Öt részre osztjuk, kicsit meglapítjuk és meleg helyen letakarva 15 percig pihentetjük. Nyújtás előtt langyos zsírral megkenjük a tészták tetejét. A két kezünk hátára vesszük és így nyújtogatjuk. Majd letesszük az asztal közepére, amit előzőleg már leterítettünk abrosszal, amit megszórtunk liszttel. Majd alányúlva a tésztának, kinyújtjuk hártyavékonyra. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk kristálycukorral és a töltelékkel. Tepsi nagyságúra hajtogatjuk, és minden rétegnél meglocsoljuk zsírral, majd megszórjuk kristálycukorral és a töltelékkel. Ügyeljünk, hogy minden réteg meg legyen locsolva!
Két összehajtogatott tésztát teszünk egymásra, a tetejét olyanra megvagdossuk, amilyen darabokra akarjuk majd vágni. Megkenjük tojással, megkelesztjük meleg helyen, majd megsütjük.
Töltelék lehet szőlő, túró, meggy, mazsola