Bíró János

Jászberényben az elmúlt hónapokban - különböző módokon - több alkalommal is láthatóak voltak városunkról készült fotók. Előbb Faragó László Jász Múzeum beli kiállítása mutatta be városunkat két idősíkban, majd megjelent Baráth Károly Fotóalbuma illetve, az abból készült tárlatot lehetett megtekinteni. Ezek mellet elkészült a Digitálisan Fényképezők Klubjának egy több, mint ötszáz
képet tartalmazó digitális bemutatója, amit napokkal ezelőtt Conselvében láthatott először az ottani közönség. Ezen kívül előkészületben van egy 120 képes neszűri fotókiállítás.

Mindezek számomra rendkívüli fontos és örömteli események, mert azt mutatják, hogy megjelent egy természetes igény arra, hogy megörökítésre kerüljenek városunk épületei értékei, eseményei és hangulatai, aminek egyszer még komoly kordokumentum - és vélhetően néhány képnek fotográfiai - értéke lesz. Az pedig különösen érdekes, hogy egyre több és több szerzőtől származnak ezek a képek. Azt pedig mindenki tudja, hogy több szem (kamera) többet lát. Ezért gondoltam, hogy Faragó László képei után ismételten egy jászberényi összeállítás következzen a Műteremben. Bíró János egészen sajátos helyszínekről és nézőpontokból készítette fotói. És nem csak a nézőpontok mások, de nemegyszer a képek hangulata is egyedi, eltér az eddig látottaktól.

Jászberény - Bíró János fotói a műterem galériábanJászberény - Bíró János fotói a műterem galériában
Ő így látja kedves városunkat.
Érdemes csemegézni képei között, mert minden bizonnyal sokunknak eszébe sem jutna, ilyen nézőpontokból "körülnézni" Jászberényben.

Szalai György
(Mű)teremőr