Nem kevés utánajárást követően sikerült megszereznünk Pernyész Balázsné „Tanyasi szőlős béles” receptjét, mely egy tavaly decemberi sikeres gasztronómiai verseny (melynek több receptjét felelevenítettük már) desszertjeként váltott ki elismerést. A már nyugdíjas – és nem vendéglátós - hölgy egy régi receptet elevenített fel, s készítette el a remeket, amivel nemcsak a zsűrit, de a versenyzőtársakat is lenyűgözte. Nézzük hát, hogyan is készül ez a béles.
Hozzávalók:
5 „összemarék” liszt, 3 tojás, 1 kis evőkanál zsír, pici só, 3 dkg élesztő, langyos víz
Az élesztőt 2 dl tejben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk. Az összes hozzávalókkal és a felfuttatott élesztővel rétestésztát készítünk. Addig dolgozzuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Öt részre osztjuk, kicsit meglapítjuk és meleg helyen letakarva 15 percig pihentetjük. Nyújtás előtt langyos zsírral megkenjük a tészták tetejét. A két kezünk hátára vesszük és így nyújtogatjuk. Majd letesszük az asztal közepére, amit előzőleg már leterítettünk abrosszal, amit megszórtunk liszttel. Majd alányúlva a tésztának, kinyújtjuk hártyavékonyra. Meglocsoljuk olvasztott zsírral, megszórjuk kristálycukorral és a töltelékkel. Tepsi nagyságúra hajtogatjuk, és minden rétegnél meglocsoljuk zsírral, majd megszórjuk kristálycukorral és a töltelékkel. Ügyeljünk, hogy minden réteg meg legyen locsolva!
Két összehajtogatott tésztát teszünk egymásra, a tetejét olyanra megvagdossuk, amilyen darabokra akarjuk majd vágni. Megkenjük tojással, megkelesztjük meleg helyen, majd megsütjük.
Töltelék lehet szőlő, túró, meggy, mazsola