Faragó László (1932. március 4. Jászberény)

Nyugdíjas pedagógus, kiállító fotográfus. Az elemi iskolát és a gimnáziumot Jászberényben végezte. 1951-ben került az egri pedagógiai főiskolára, ahol matematika-fizika szakon tanári oklevelet szerzett.

Egri évei alatt kezdett ismerkedni a fotografálás alapjaival, melybe egyik évfolyamtársa avatta be, kinek albérleti szobája egyben fotólaborként is szolgált. A fényképezőgépet azonban már a harmincas évek végén megismerte, ugyanis édesapja a kihuzatos Agfa 6x9-es gépével nagyon sok fotót készített róluk. A főiskolai évek után, visszakerülve Jászberénybe, jó barátságba került Morvay Lajos fényképésszel, aki lehetővé tette számára, hogy a film- és papírkidolgozás minden fortélyát megtanulja.

1957-ben barátjával, Kispál Bélával együtt az akkori Fiúiskolában szervezett fotószakkört a jászberényi általános iskolák tanulói számára. 1959-ben pedig arra vállalkoztak, hogy az Úttörőházak I. Országos fényképkiállítását is megrendezzék, melynek sikerét bizonyította, hogy 19 úttörőház küldte el kollekcióját. 1984-ben ismét országos kiállításnak volt gazdája Jászberény. A fotózás iránt érdeklődő gyerekekkel való kapcsolata 1993-ig, nyugdíjba vonulásáig élő volt.

Jászberényben 1961-ben alakult meg a Lehel Film-Fotó Klub, melynek alapító tagja volt. Az 1980-as években alakult Jászkun Fotóklubnak ugyancsak alapító tagja. Kezdetben klubtagként szerepelt pályázatokon, fotói így jutottak el több hazai kiállításra és ausztriai, spanyolországi és japán tárlatokra. 1985-től önálló kiállításokkal is bemutatkozott. Kedvenc témája a természet. Sok évtizedes fotós tevékenységének bizonyítéka a számtalan könyvben, újságban, egyéb kiadványban, önálló albumban vagy képeslapon megjelent fénykép.

A képre kattintva válogatást nézhet meg a Tanár úr 1956 és 1968 között, Jászberényben készített képeiből.

A Főtér látképe  - 1964. júliusA Főtér látképe - 1964. július