Mediterrán sertés karamellizált paradicsommal

Hozzávalók:

750g sertéshús, 500g koktélparadicsom, 2 narancs, 1 citrom, 2 gally rozmaring, 2-3 szál citromkakukkfű, 2 gerezd fokhagyma, 2ek cukor, só, frissen őrölt feketebors, olivaolaj

Elkészítés:

Csavarjuk ki a narancs és a citrom levét. A rozmaringleveleket, a kakukkfüvet és a fokhagymát aprítsuk fel, majd adjuk a kifacsart levekhez. Ebbe a lébe tegyük a sertéshúst, majd megsózva és megborsozva rakjuk éjszakára a hűtőbe.

Másnap reggel forrósítsunk fel egy serpenyőben 1-2ek olivaolajat, majd ebben minden oldaláról süssük meg a húst. Helyezzük egy tálba a húst, locsoljuk meg a marináddal és további 1-2ek friss olivaolajjal (a serpenyőben maradt olajra ill. megsült fűszerekre nincs szükség). Fedjük le a tálat alufóliával, szúrjunk rajta 1-2 lyukat, majd helyezzük a sütőbe alulról a második sínre. Kb. 100°C-on süssük így kb. 4-5 órán át.

Tálalás előtt kb. 20 perccel tekerjük fel a sütőt 250°C-ra. A koktélparadicsomot mossuk meg, majd vágjuk le a zöldjénél úgy, hogy egy sima felületet kapjunk, amin megáll. Egy tányéron szórjunk szét 2-3ek cukrot. Egy tepsit kenjünk ki olivaolajjal. A paradicsomokat a vágási felületükkel először nyomjuk bele a cukorba, majd ezzel a felületével helyezzük a tepsire. Tegyük a sütőbe a legfelső szintre, s 250°C-on süssük kb. 10 percig. Ha a héj enyhén megfeketedne, az nem gond, úgyis leválik s nem kell megenni.

A sertéshúsból egy éles kés segítségével vágjunk vékony szeleteket. A karamellizált paradicsommal és néhány szelet friss fehér kenyérrel tálaljuk.

Tipp: A tepsiben sült paradicsom az intenzív paradicsomos ízével ideális kiindulópont egy paradicsommártáshoz is. Még az esztétikailag zavaró paradicsomhéjtól is könnyen megszabadulunk.