Női röplabda Challenge-kupa… Ez most fájt

Szerda este első nemzetközi kupa meccsükre készültek a jászberényi röplabdás hölgyek hazai pályán. Természetesen a Challenge-kupa visszavágóra a csarnok is „új ruhát” kapott… legalább is a játéktér. Itt bizony már a nemzetközi előírások a mérvadók. Az első mérkőzésen a Slavia EU Bratislava 3 : 2-es győzelmet aratott, tehát a házigazdáknak mindenképpen nyerni kellett a tovább lépéshez. Ha megismétlődik a pozsonyi eredmény, akkor arany szettben dől el a továbbjutás, ha nem, vagy csak egy játszmát nyernek a vendégek, akkor sima a Jászberényi VT továbbjutása. A mérkőzésre készülődő berényi játékosok mindig mosolygós arcán azért látszott, hogy ez egy másik kávéház. A túloldalon az előnyük tudatában felszabadultabb volt a hangulat.

A nyitó szettben mindkét csapat tudatosítani akarta, hogy itt ő diktál. Így ténylegesen fej-fej mellett haladva értek a játékrész hajrájához. A különbség itt is mindössze két pont volt a hazaiaknak. Ez azonban elég is volt számukra, hogy megtegyék az első lépést a továbbjutás felé vezető úton. (25 : 21). A folytatásban tördelhették a kezüket a hazai drukkerek, már az a pár néző, aki nem tapssal biztatta kedvenceit. Történt ugyanis, hogy a vendégek megrázták magukat és szó szerint állva hagyták a Jászberényt. Rövid időn belül már tíz ponttal is vezettek, amin csak egy kicsit tudtak kozmetikázni a hazaiak. (14 : 25).

Ez még belefért, de még egy ilyen játszma már komoly nehézséget okozhat. Így is kezdett a berényi együttes és ezúttal ők hagyták állva a pozsonyiakat, akiknek annyira futotta erejükből, hogy a végére látótávolságban maradva elkerülték azt, hogy komolyabb gödörbe jussanak.(25 : 22) Már csak egyetlen lépés kellett a Jászberénynek a hőn áhított továbbjutáshoz. Ennek megfelelően az eddig sem csendes publikum talált még egy hangerő fokozatot a szurkolásban. Nem így a hazai csapat, aki megint kiengedte a kezdeményezést a kezéből, igaz ezúttal nem kerültek behozhatatlan hátrányba. Legalább is a szett közepéig, mert ott megint lépést váltott az egyre összeszedettebben játszó vendég csapat, akik mind védekezésben mind támadásban fokozatosan növelték hatékonyságukat. Végül, ha nem is a második szett különbségével, de biztosan hozták játszmát a nagyon keményen küzdő, de meglehetősen sokat hibázó Jászberénnyel szemben. (20 : 25)

Bár a játék képe alapján nem volt túl rózsás szituációban a hazai csapat, de láttuk már őket ilyen helyzetben, amiből pillanatok alatt kitörtek. Most is valami hasonló huszárvágásra várt a közönség. És akkor jöhet az arany szett. A szlovák hölgyek viszont nem adtak erre szemernyi esélyt sem, mert folytatva az előző játszma végére összeállt játékukat, tulajdonképpen néhány perc alatt elrendezték a továbbjutás kérdését és megnyerték az ötödik szettet ezzel a mérkőzést is. (8 : 15)

Jászberényi VT – Slávia EU Bratislava: 2:3 (21, –14, 22, –20, –8)

A két mérkőzés alapján megérdemelten jutott tovább a Slavia, mert összeszedettebbnek mutatkozott és olyankor érték el a hullámvölgyei, amikor azoknak a végkifejletre nem volt drámai hatása. A Jászberényi VT sem vallott szégyent, hiszen végig keményen küzdött, de sajnos ezúttal sem tudta stabilizálni játékát. Időnként pazar teljesítményt nyújtottak, majd pillanatok alatt minden előjel nélkül egy másik osztály szintjén találták magukat. Ráadásul ahogy haladtunk bele a mérkőzésbe úgy kezdett fogyni a koncentrációjuk is.

Látva mindkét mérkőzést nyugodtan mondhatom, hogy a Jászberényi VT szemernyivel sem képez kisebb játékerőt, mint a Slavia. Viszont nem tudta kihasználni az adódó lehetőségeit – azok alapján már Pozsonyban is nyerhetett volna – és az Extra Ligában is jellemző szélsőséges játékukat mutatták ezúttal is, ez pedig egy azonos tudású csapattal szemben kevésnek bizonyult. Miért is fájt? Egyszerűen azért mert nagyon keményen megdolgoztak a sikerért, az mégis kifolyt az ujjaik között. Arra viszont építhetnek a folytatásban, hogy nemzetközi porondon is megmérettettek és a kiesés ellenére sem találtattak könnyűnek.

Folytatás az Extra Ligában vasárnap a regnáló bajnok otthonában Békéscsabán. A fotókra kattintva pedig megnyílik a szokásos galéria.