Női röplabda NB I. … Ezúttal is a hullámvölgyek okozták a Jászberényi RK vesztét

Múlt péntek este nagyon izgalmasnak tűnő női röplabda mérkőzésre gyülekezhettek a szurkolók. A Jászberényi RK ezúttal a bajnoki döntőre pályázó FATUM Nyíregyháza csapatát fogadta. A tét mindkét csapat számára komoly volt. A házigazdáknak a rájátszásban pályaelőnyt jelentő negyedik hely megszerzéséhez elengedhetetlenül szükségük volt a győzelemre, míg ellenfelüknek az alapszakasz második pozíciójának megszerzéséhez kellett a három pont. Az már csak hab a tortán, hogy két hét múlva a Magyar Kupa bronz-meccsén feszül egymásnak két együttes. Ebből a szempontból akár főpróbának is volt tekinthető ez a megméretés.

Az első szett eleje kiegyenlítetten indult, de az első technikai idő után nagyobb sebességi fokozatba kapcsolt a JRK, amire nem nagyon találta a választ a vendég csapat. Sőt kifejezetten bénultan játszottak ebben a periódusban. Ezt sem az időkérések, sem a technikai szünet nem tudta feloldani, aminek az lett a következménye, hogy a hazaiak komoly különbséggel zárták le az első játékrészt. (25 – 15)

Azért a legvérmesebb hazai szurkolók fejében sem fordult meg komolyan, hogy így fog lefutni a meccs. Ami azt illeti jogos volt az óvatoság, ugyanis megérkezett a mérkőzésbe a FATUM Nyíregyháza is. Ezúttal már az igazi tudásukra emlékeztető határozott játékkal egyre-másra szerezték a pontokat, amire csak szórványosan érkezett válasz a berényiek oldaláról. Így ez a szett is meglehetősen gyorsan véget ért, de ezúttal ellenkező előjellel, hiszen a Nyíregyháza egyenlített (19 – 25).

Valahogy benne volt a levegőben, hogy a harmadik játszma vízválasztó lesz. Így is lett. Ezúttal ismét a Jászberényi RK vette kezébe a karmesteri pálcát és még a játékrész közepén is úgy tűnt, hogy megismétlődik a nyító szett. Ekkor elkezdtek bizonytalankodni a hazai játékosok, így az öt pontos előnyük, négyre, majd kettőre fogyatkozott. A hajrára már egyenlő állásnál fordultak a csapatok, majd két pontos nyíregyházi előny, gyors jászberényi egyenlítés, majd ismét két pontos vendég előny következett, de ekkor már nem volt válasza a JRK-nak, így a FATUM Nyíregyháza átvette a vezetést (22 – 25).

A negyedik szett elején lehetett érzékelni, hogy valóban mekkora súlya volt az előzőnek, mert a berényi csapat nem találta a játék ritmusát. A következmény gyors vendég vezetés volt. Ez kitartott a játékrész végéig, annak ellenére, hogy a hazai csapat mindent megtett azért, hogy valahogy visszakapaszkodjon, de az éppen kialakuló lendületüket mindig megtörte egy-egy technikai hiba. Végeredményben a vendégek magabiztosan hozták ezt a szettet is (19 – 25) és ezzel a hőn áhított három ponttal térhettek haza, míg a Jászberény számára egyre nehezedik a feladat.

A mérkőzésen sok szempontból hasonlatos volt a Jászberényi RK teljesítménye a Vasas Óbuda elleni Magyar Kupa elődöntő hazai első mérkőzésén mutatottra. Időnként kifejezetten harcos kemény játék mind támadásban, mint pedig védekezésben, majd egy komoly hullámvölgy. Ráadásul ezek a kihagyások olyan hosszúak, hogy abból még egyszer-kétszer vissza lehet jönni, de általában már nem marad erő a végjátékokra. Nyílván való, hogy a további siker záloga a kiegyensúlyozottabb teljesítmény lehet. Mindenesetre a kupa fináléig még van két hét… ráadásul ott minden megtörténhet, bár azért azt mindenképpen el kell mondani, hogy ez a FATUM Nyíregyháza már messze jobb csapat, mint a ez egy évvel ezelőtti… de ez igazán majd csak február 10-én Érden fog kiderülni.

Jászberényi RK – FATUM Nyíregyháza 1:3 (15, -19, -22, -19)

A mérkőzésről készült képriport a képekre kattintva elérhető a galériában.