Bele csaptak a lecsóba - I. Szeles Péter női röplabda torna

Sok éves szünet után városunknak a női röplabda csapata ismét a legfelsőbb osztályban szerepel. Felkészülésük részeként egy hazai tornát rendeztek, de nem úgynevezett felhozó ellenfelekkel, hanem a tavalyi bajnok Békéscsaba, kupa ezüstérmes Gödöllő és a szintén hazai fellegvárnak számító Nyíregyháza részvételével. Szóval jól belecsaptak a lecsóba... A két nap történéseit Budai Levente részletes beszámolója, Gémesi Balázs és jómagam fotói kísérelik meg összefoglalni. A magam részéről nem bánnám, hogy ha ez a torna egy hosszú hagyomány első fejezete lenne és a jövőben a hazai TOP csapatok nálunk kezdenék a felkészülésüket. (A képekre kattintva a galériában látható a torna néhány érdekes pillanata.)

Szeptember 6-án és 7-én került megrendezésre a jászberényi I. Szeles Péter Emléktorna, amelyen három, az első osztályban meghatározó női röplabda csapat, a LINAMAR-Békéscsabai RSE, a TEVA-Gödöllői RC, a nyíregyházi FATUM-Nyírsuli, valamint az élvonalban újonc, házigazda Jászberényi RK vett részt. Míg a mieink a dobogó harmadik helyét szerezték meg, a tavalyi bajnok békéscsabaiak nyerték meg a tornát – ezúttal azonban az eredmény másodlagos volt.

Ez a két nap ugyanis elsősorban a csapattagok összecsiszolódását, a különböző taktikai elemek begyakorlását szolgálta, s az edzők szeme előtt természetesen a szeptember végén kezdődő idény lebegett, a céljuk csakis az lehetett, hogy minél eredményesebben készítsék fel rá a tanítványaikat. Ennek szellemében nagyszerű lehetőség volt az együtteseknek ilyen rangos tornán felmérni, hol tartanak valójában a felkészülésben és melyek azok a területek, amelyeket legfőképpen gyakorolni kell, hogy aztán a bajnokság kezdetére a lehető legfelkészültebbek lehessenek az edzők és játékosaik.
Természetesen mindezek mellett is mindenki igyekezett kihozni magából a maximumot és feltétlenül örömteli volt látni, hogy a röplabdázók egymást buzdítva, elveszett labdát nem ismerve küzdöttek és nem egyszer láthattunk igazán látványos labdameneteket, nagyszerű befejezéseket.
Ami a jászberényiek teljesítményét illeti, szombaton először a gödöllőiek ellen mérték össze jelenlegi erejüket, s a Pest megyeiek 3:0-ra diadalmaskodtak. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a tavalyi kupadöntős és bajnoki bronzérmes ellen tulajdonképpen mindhárom szett során tartani tudták magukat a berényiek, s mindhárom szettet hét ponttal nyerte meg a Gödöllő a Jászberény ellen. A szombati nap zárásaként pedig a tavalyi bajnok Békéscsaba ellen kellett megpróbálnia bravúros eredményt elérni Deme Gábor „lányainak”, s ez tulajdonképpen sikerült is nekik. Ugyan ezt is elveszítették a jászságiak, ám ezúttal a harmadik játszmát megnyerték Ivana Gardovicék, sőt kis szerencsével az elsőt is „behúzhatták” volna: elképesztően kiélezett szett végén azonban, ha minimális különbséggel is, de előnyhöz jutottak a viharsarkiak.
A két találkozó között a Nyíregyháza két meccset is lejátszott, s előbb a Békéscsaba ellen 3:0-ra, majd a Gödöllő ellen 2:1-re kaptak ki, vagyis egyértelművé vált, hogy a másnap megrendezendő, egymás elleni összecsapás dönti majd el a bronzérmes kilétét.
Másnap délelőtt az első helyért csatázott egymással a Békéscsaba és a Gödöllő, s bár Horváth András csapata a harmadik szettet nagy izgalmak közepette megnyerte, az azt megelőző kettő végén Kormos Mihály szakmai igazgató gárdája örülhetett, így egyúttal a tornagyőzelemre is büszkék lehettek a viharsarkiak.
A torna záró mérkőzésén a Jászberényi RK és a FATUM-Nyírsuli csapott össze egymással, s a csabaiak elleni szettgyőzelem után ezúttal a mérkőzés megnyerése is sikerült a hazaiaknak. Az első szettben gyorsan magukhoz vették a játék irányítását Kriegel Zsófiáék és bár mindkét oldalon előfordultak technikai hibák, ebben a periódusban egyértelműen a jászságiak tűntek magabiztosabbnak – például a csereként éppen beálló Bojana Tesevic is első labdaérintéséből pontot ütött -, így 25-19-re megnyerték a berényi lányok az első szettet.
Az előny tudatában azonban nemhogy megnyugodtak volna a Jászberényi Röplabda Klub röplabdázói, talán még fokozódott is az izgalom, amikor 3-0-s kezdés után pillanatok alatt 3-3-ra alakult az eredmény. Ugyan a folytatásban is inkább a nyírségiek akarata érvényesült, de ekkor is láthattunk például ászt Pintér Andreától, vagy remek blokkot Ivana Gardovictól. Hiába kért azonban 16-21-nél időt Deme Gábor, a lendületben lévő Nyíregyháza kiegyenlített.
A harmadik játszma ismét remekül kezdődött jászberényi szemszögből, hiszen Kriegel Zsófia nyitását képtelenek voltak fogni a nyíregyháziak, de a korábbi gödöllői játékosnak több szép – és ami legalább ilyen fontos – pontot érő megoldása volt ebben a periódusban – olykor fantasztikus ejtést láthattunk tőle, de akár Bojana Tesevictől is -, így ismét kezdett egyértelművé válni a győztes kiléte. Kisvártatva el is dőlt a párharc kimenetele, hiszen Pintér Andrea remek leütéssel zárta le nemcsak a mérkőzést, hanem a torna lényegi részét is, hiszen ezzel a sikerrel a Jászberényi RK végzett a harmadik helyen.

A torna végeredménye:

1. LINAMAR-Békéscsabai RSE
2. TEVA-Gödöllői RC
3. Jászberényi RK
4. FATUM-Nyírsuli

A torna legjobb játékosa: Ivana Radonjic (LINAMAR-Békéscsabai RSE)

A másik három résztvevő csapat legjobbjai is elismerésben részesültek:

Szakmáry Gréta (TEVA-Gödöllői RC)
Ivana Gardovic (Jászberényi RK)
Hengsperger Fanni (FATUM-Nyírsuli).

A mérkőzések végeredményei:

Gödöllő – Jászberény: 3:0 (18, 18, 18)
Békéscsaba – Nyíregyháza: 3:0 (12, 7, 14)
Gödöllő – Nyíregyháza: 2:1 (20, -24, 21)
Békéscsaba – Jászberény: 2-1 (23, 17, - 19)
Gödöllő – Békéscsaba: 1:2 (-13, -21, 23)
Nyíregyháza – Jászberény: 1-2 (-19, 19, -19).

Edzői nyilatkozatok:

Kormos Mihály (Békéscsaba): „A felkészülésnek a közepén járunk és hál’ Istennek nagyon sok szépet viszontláttam a csapattól, de azért voltak komoly hullámvölgyek is. Bőven van még min dolgoznunk, de bízom benne, hogy a tavalyi idénnyel ellentétben jól sikerül majd a szezonrajtunk. Nagyon sok tanulságot le tudunk vonni a tornán látottakból, de a videófelvételt is meg tudom majd mutatni a játékosaimnak. Napi két edzéssel, valamint a szerb bajnokság egyik élcsapata, a Szabadka, valamint a román bajnokságban szereplő Lugos elleni edzőmeccsekkel készülünk a rajtra, akikkel évek óta remek kapcsolatot ápolunk, majd a bajnokság előtti utolsó hétvégén Lugosra utazunk, ahol két román első osztályú, valamint egy szerb másodosztályú gárda ellen lépünk pályára. Azok után, hogy tavaly bajnokok lettünk, valamint bronzérmet szereztünk a kupában, magasra tettük a lécet, de szeretnénk négybe jutni mind a bajnokságban, mind pedig a Magyar Kupában. Az egyesület története során először nemzetközi kuparésztvevő a Békéscsaba, ahol a Challenge-kupában fogunk szerepelni. Éppen a Gödöllő és az osztrák Schwechat mérkőzésének a győztese ellen fogunk majd játszani, s szeretnénk majd egy-kettő-három kört is menni és magasabb fokon képviselni a békéscsabai és a magyar röplabdát.”

Horváth András (Gödöllő): „Köszönjük szépen, hogy itt lehettünk! Egy pillanatnyi képet kaphattunk arról, hogy hol tartunk, még ekkora terhelés mellett is. Fiatalok vagyunk, dolgozunk, meglátjuk, ez mire lesz elég. Elégedett vagyok, mivel nem túl sokat csapatoztunk, s igazából egyéni képzésekre helyeztük eddig a hangsúlyt, illetve nagy terhelésben voltunk, de a mutatott játék bizonyos részeivel elégedett vagyok. Szépen lassan igyekszünk egységesíteni a csapatot, s a lehető legjobb eredmény elérése törekszünk.”

Deme Gábor (Jászberény): „Teljes mértékben elégedett vagyok, egyértelműen látszottak a csapatokon az alapozás fáradalmai. Minden gárda próbálja építeni a saját játékát, s mi is hasonló cipőben járunk. Most sok olyan kérdőjel kiegyenesedett bennem, ami a felkészülés elején még nem volt egyértelmű számomra, és remélem, hogy a bajnokság kezdetéig sokat tudunk még fejlődni. Ugyan voltak pozitív és negatív meglepetések is, de elég jól ismerem ahhoz a játékosaimat, hogy túlságosan váratlan fordulatot nem kelljen tapasztalnom. Mindenképpen fontos számomra, hogy megteremtsük közösen a csapategységet, hiszen most már azt kell mondanom, többféle nemzetből, többfajta röplabda kultúrából érkeztünk és ennek az összekovácsolása lényeges. A bajnoki ciklusnak megfelelően edzünk, majd a jövő hétvégén Gödöllőn veszünk részt egy tornán hat csapat – a Gödöllő, a Vasas, a Nyíregyháza, a TF, egy osztrák együttes, valamint a Jászberény - részvételével.”

Kőhalmi Zoltán (Nyíregyháza): „A torna gyakorlatilag beváltotta a hozzá fűzött reményeimet abban a tekintetben, hogy megmutatta, milyen állapotban van a csapat. Nyilvánvaló, hogy nem hozta ki magából a maximumot a csapatom és messze nincs még vége a felkészülésnek. Inkább mentális problémákat fedeztem fel. Heti 8-9 edzéssel és további hétvégi tornákkal készülünk a szezonra. A vezetőség azt a célkitűzést fogalmazta meg az együttessel szemben, hogy be kell jutnunk a legjobb négy közé.”

Budai Levente