Van képem hozzá… Hétvégi kosárhorror

Ahogy azt már megszokhattuk a férfi kosárlabda NB I. A csoportjának alsóházi rájátszásában (is) minden mérkőzés vérre megy. Ezúttal a Naturtex-SZTE-Szedeák – aki nem titkoltan bejelentkezett a felsőházi rájátszást érő helyekre és a Play-out-ot minden áron elkerülni akaró FORTRESS-Jászberény esett egymásnak céljaik megvalósításáért szombat este a Bercsényi úti sportcsarnokban.

A téthez illően az első pillanattól kezdve hatalmas küzdelem folyt a pályán elsősorban a palánkok alatt. Meglehet, a kézitusa alkalmasabb kifejezés lenne a történtek jellemzésére, a bírók "csupán" 15 faultot osztottak ki ebben a periódusban. Ennek köszönhetően az eredmény is szoros maradt a negyed folyamán, amit végül két ponttal a hazai csapat tudhatott magáénak. (22:20)

A második tíz percet padlógázon kezdte a Szeged, hiszen gyorsan felépített egy 10:0-s etapot, amire azonnal jött egy hazai időkérés, ennek eredményeként pedig pillanatok alatt már csak három pont volt a két csapat közötti különbség. Bár a mérkőzés most már vesztett a kézitusa jellegéből – de azért bevetettek mindent a küzdő felek, hogy megakadályozták egymást a pontszerzésben. A vendégeknek egy kicsit romlott, míg a berényieknek ugyanennyit javult a hatékonysága a támadásban, így az utóbbiak vonultak minimális két pontos előny birtokában a nagy szünetre. (42:40) Azért már ekkor lehetett érezni, hogy itt horrorisztikus végjáték fog következni, mert egyik csapaton sem érződött, hogy veszített volna elszántságából.

Bár a harmadik negyed a hazaiak kosarával kezdődött, viszont utána Horváth Ákos percei következtek – a Tisza partiak szempontjából a legjobbkor „szólt hozzá” a rutinos játékos – és máris kilenc pontosra nőtt a vendég előny. Mint korábban ez is csak pillanatokig tartott, mert egy berényi időkérést követően már csak három plusszal fordulhatott a Szeged a záró(nak hitt) negyedre (59:62).

Eddig sem volt egy unalmas mérkőzés, bár végig inkább a küzdelem, mintsem a szép játék volt meghatározó. Amit azonban a záró negyed hozott… azt mindkét tábor megemlegeti. A vendégek továbbra is igyekeztek hatástalanítani a vendéglátók magas játékosait, ezzel pedig külső dobásokra kényszeríteni a berényi kis embereket – lehet, hogy ők nem csak a nyilatkozatokat olvassák, de a dobó statisztikát is nézik? Igaz ez a taktika csak részsikereket, hozott, mivel a palánk alatti meghatározó játékosuk Csorvási Milán begyűjtötte második sportszerűtlen hibáját is, ezért az öltözőbe kellet vonulnia, így ha a triplák nem is, de a center játék meccsben tartotta a hazaiakat. Az utolsó szegedi támadás egy eladott labdán halt el, a viszont válaszra pedig már nem volt ideje a vendéglátóknak.

79:79 - öt perc hosszabbítás – csak, ha valakinek esetleg nem lett volna elég a negyven percnyi izgalom…

A ráadásban a Jászberény tovább erőltette a külső dobásokat, továbbra is mérsékelt sikerrel, a lepattanókat pedig rendre leszedték a vendégek, amiket rendszerint könnyű kosarakkal büntettek. Ennek köszönhetően folyamatos hat-hét pontos előnyben voltak annak dacára, hogy a kiharcolt büntetőiknek csupán a felét tudták értékesíteni. A végén egy Dukics tripla állította be a 95:97-es végeredményt, de az igazság, hogy a hazaiak a hosszabbításban csak kétségbeesetten futottak az eredmény után, mert a fordításra nem igazán volt esélyük.

Összegzésül azt lehet elmondani, hogy a Naturtex-SZTE-Szedeák megérdemelte a győzelmet, míg a FORTRESS-Jászberény nem érdemelt vereséget, mert most tényleg mindent megtett a sikerért. A z utolsó pillanatig ellentmondást nem ismerően küzdöttek – ez persze el is várható a hivatásos játékosoktól, akik ezért kapják a fizetésüket, már ha megkapják…

Azt gondolom, hogy a játékvezetéssel foglalkozni egy vesztes mérkőzés után… savanyú a szőlő szindróma… azért javaslom a galéria 1; 5;7; 9; 30-as képét egy kis tanulmányozásra… egyike sem volt fault. Ami rosszabb, hogy kétségem sincs a felől, hogy egy Tisza parti fotós kollégám hasonló összeállítást tudna összeszedni ugyanerről a meccsről az ő szemszögéből.

Edzői nyilatkozatok:

"Halmai Gábor, a Fortress-Jászberény edzője: Gratulálok a Szegednek, egy nagyon jó mérkőzést játszottunk velük. Nagyot küzdöttünk, de a végjátékban sok tiszta dobásból csak egyet értékesítettünk, a szegediek pedig kevesebbet hibáztak.

Nikola Lazics, a Naturtex-SZTE-Szedeák edzője: Nagyon kemény mérkőzésen fontos, nagy győzelmet arattunk egy jól játszó Jászberény ellen. Jó szériában vagyunk, ezt szeretnénk folytatni." (Forrás: BB1.hu)

A képekre, kattintva egy kis összeállítás erről a valóban vérfagyasztóan izgalmas összecsapásról a galériában.