Van képem hozzá… Egy sima, egy fordított…

Szombat este két olyan csapat találkozott Jászberényben a férfi kosárlabda NB I. A csoportjának alsóházi középszakaszában, akik sikerrel vették a hétközi fordulót. A PVSK – PANNONPOWER jelentős hátrányt ledolgozva győzött Körmenden, míg a Jászberény hazai pályán verte meggyőző különbséggel a ZTE-t. Mindkét együttes számára rendkívül fontos volt ez a mérkőzés, mert a vendégek győzelem esetén beérhetik az alsó házat vezető Körmendet, a hazaiak pedig újabb lépéssel távolodhatnak az osztályozós helytől.

Ennek megfelelően meglehetősen feszülten kezdődött a mérkőzés. Általános meglepetésre a hazaiakat eddig még nem látott kezdő ötössel küldte pályára Anitcs edző, ugyanis Sundov és Savic is a kispadon kapott helyet. Már az első percekben látható volt, hogy a vendégek sok-mozgásos szoros védekezéssel akarták elejét venni a gyors lefolyású támadásoknak, és lehetőleg távoli kényszerű befejezésekbe próbálták belekényszeríteni a berényieket. Az ötödik percben vendéglátók számára keserű fordulatot vett a mérkőzés. Markovics „összeakaszkodott” Budimir-rel és a játékvezetők szándékos ütést véltek felfedezni a hazai játékosnál, amiért végleg leküldték a pályáról - lelkük rajta. A folytatásban a PVSK továbbra is keményen védekezett, és türelmesen támadva pontos befejezésekkel fokozatosan növelte előnyét, ami az első negyed végére nyolc pontosra nőtt (14:22).

A második játékrészben a cserék ellenére sem javult a házigazdák teljesítménye... Sőt! Gyakorlatilag abban merült ki a támadás, hogy megpróbálták valahogy játékba hozni a centerüket, ami csak elvétve sikerült, viszont sem a középtávoli, sem a három pontos dobások nem ültek (az első két negyedben a dobás hatékonyság még a negyven százalékot sem érte el!) Tizenöt perc játék után a vendégek, már 19 ponttal is vezettek, végül 13 pontos előnnyel vonulhattak a szünetre. (28:41)

A hazai szurkolók lélekben ekkor már fel voltak készülve egy újabb adag „feketeleves” elfogyasztására, de titokban azért reménykedtek, valami csodában. A harmadik negyedben a csoda valóban el is kezdődött, mert ötpercnyi játék után mindössze öt pontra olvadt a pécsi előny, sőt 51:51-nél már el is fogyott. Ebben az időszakban szinte minden bement hazaiaknak, akiket fergeteges hangulat támogatott, miközben a vendégek sorra követték el a hibákat. Innentől kezdve gyakorlatilag a mérkőzés utolsó percéig fej-fej mellet haladtak a csapatok. A negyedik negyed mindössze két pontos pécsi előnnyel kezdődött. (56:58)

Az utolsó felvonást rengeteg hiba tarkította mindkét részről, ami ha élvezetes játékot nem is, de óriási izgalmakat bőven hozott. Az utolsó két percre ezzel a jó tíz perce állandósult kettő – négy pontos különbséggel fordultak a csapatok. A hazaiaknál sajnos ismét megállt a pontgyártás, míg az ellentámadásokat igyekeztek faultokkal megállítani, így jutni újabb és újabb támadási lehetőséghez. A megítélt büntetőket a vendégek viszont szinte kivétel nélkül értékesítették, míg a Jászberény továbbra is alig-alig talált be, így szépen lassan kialakult a tíz pontos vendég sikert hozó végeredmény.

Bár a pécsiek – mint utóbb kiderült - tartottak a jászberényi vendégszerepléstől, de ennek ellenére a harmadik negyedet leszámítva szervezett, fegyelmezett támadó- és védő játékkal magabiztosan nyerték a találkozót. Öt játékosuk is tíz pont fölé jutott, míg a hazaiaknál csak a Sundov tudott tartósan magas teljesítményt felmutatni, annak ellenére, hogy általában ketten, de nem ritkán hárman is megpróbálták megakadályozni a pontszerzésben... az eszközöket inkább nem részletezném. A többieknek csak a harmadik negyedben volt elfogadható a teljesítménye, a mérkőzés többi részében rengeteg volt a hiba és az egyéni megoldások keresése dominált, ami természetesen mérsékelt eredményre vezethet egy ilyen szervezett csapat ellen. Folytatódott tehát az elmúlt hetek egy sima, egy fordított „sormintája” egy jobb teljesítményt ismét egy gyengébb követett.

Folytatás jövő héten Körmenden… ha hiszünk a "sormintának", akkor ott…

Edzői értékelések:

„Srdjan Antics, a Fortress-Jászberény edzője: Az első félidőben dekoncentráltan játszottunk, és nagy hátrányba kerültünk azzal, hogy Markovicsot kiállították. A szünet után feljavultunk, a vezetést is átvettük, de a lélektani előnyünket elveszítettük, amikor Lázár óriási ziccert hibázott, miközben szerintem szabálytalankodtak vele szemben. A játékvezetők véleményem szerint egyébként is sokszor következetlenek voltak a meccs során, s ez is bennünket sújtott inkább.”

„Csirke Ferenc, a PVSK-PANNONPOWER edzője: Gratulálok a csapatomnak, a világ legboldogabb embere vagyok, hogy ezekkel a játékosokkal dolgozhatok együtt. Óriási győzelmet arattunk Jászberényben.” (Forrás: BB1.hu)

Rövid képes összefoglaló erről a haza szempontból kevésbé sikeres, viszont elképesztően izgalmas mérkőzésről… a fotóra kattintva.