Ricottagaluska kandírozott banánnal
Hozzávalók:
2 banán, 2 citrom, 100g ricotta, 100g zsemlemorzsa, 2 tojás, 2-3 szál menta, 2-4cl narancslikőr, 5-7ek cukor, 2ek vaj, csipet vaníliás cukor, csipet só
Elkészítés:
Nyomjunk szét egy fél banánt a villával finom péppé. Kavarjuk el 2 tojássárgával, a zsemlemorzsával, ricottával, 1ek cukorral, egy csipet vaníliás cukorral és egy csipet sóval. Hagyjuk kb. 15 percig pihenni, hogy szépen megszívhassák magukat a zsemlemorzsák.
Reszeljük le egy citrom héját. Csavarjuk ki a citromokat és a lereszelt héjjal, valamint ízlés szerint 3-5ek cukorral együtt főzzünk belőle szirupot. Alkalmanként öntsünk hozzá egy kevés narancslikőrt.
Olvasszunk fel 1ek vajat egy teflonnal bevont serpenyőben. Forró vízbe mártott kanalakkal szaggassunk kb. evőkanál méretű galuskákat. Közepes hőmérsékleten süssük néhány percig az egyik oldalról, míg egy kevés színt nem kap. Fordítsuk meg a galuskákat, adjuk hozzá a 2-3 szál mentát és tegyük a kb. 150°C-ra előmelegített sütőbe kb. 8 percre.
Olvasszunk meg egy teflonnal bevont serpenyőben 1ek cukrot. Ha megolvadt, kavarjunk el benne 1ek vajat, s adjuk hozzá a szeletekre vágott banánt. Miután bevontuk egy vékony karamellréteggel, tegyük a tányérra, helyezzünk mellé 3-4 ricottagaluskát, s locsoljuk meg a citromsziruppal. Mentalevéllel díszítsük.