Fokhagymakrém leves, pirított kenyérkocka

Hozzávalók:

1 fej fokhagyma, 3dl tejszín, 5dl víz, 3ek vaj, 2ek liszt, frissen reszelt szerecsendió, frissen őrölt feketebors, só, 2-3 szelet fehérkenyér, olivaolaj

Elkészítés:

Olvasszuk fel a vajat egy lábasban, majd szórjuk hozzá a lisztet és kavarjuk el alaposan.

Hámozzuk meg a fokhagymát, s nyomjuk át egy fokhagymaprésen a gerezdeket. Állandó kavargatás mellett adjuk a fokhagymát a lábasba, s hagyjuk egy kicsit sülni.

Öntsük fel a lábas tartalmát fél liter vízzel és 3dl tejszínnel, sózzuk és borsozzuk meg, majd fussunk át rajta a botmixerrel, hogy szép homogén krémlevest kapjunk. Forraljuk fel a levest, majd ízesítsük 1 csipet frissen reszelt szerecsendióval, s esetleg további sóval.

Vágjuk kockákra a kenyeret, s 2-3 ek olivaolajat forrósítsunk fel egy serpenyőben. Dobjuk a forró olajba a kenyerkockákat úgy, hogy mindegyik kocka érintkezzen a serpenyő felületével. Forgassuk meg a kenyérkockákat, hogy minden oldalról megpiruljanak, majd csöpögtessük le konyhapapíron.

Tálalás előtt közvetlenül ismét menjünk át a levesen a botmixerrel, majd a pirított kenyérkockákkal együtt tálaljuk.