Don Quijote… 2.0

Az áprilisi program zárásaként egy valóban könnyed darab került a MaloM színpadára. A lipcsei Compania Sincara társulta Cervantes örökbecsű regényének a Don Quijote-nak egy meglehetősen sajátos feldolgozását mutatta be. Ráadásul tette mindezt német nyelven, bízva abban hogy a jelenlévők számára a különböző dramaturgiai eszközök segítségével így is teljesen érthető lesz. Joggal feltételezhették ezt, hiszen 2017-ben a Progress Sopron fesztiválon öt díjat is besöpörtek. Köztük a lehetőséget, hogy – éppen a berényi előadást követő napon – felléphessenek az 5. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón a Nemzeti Színházban.

Don Quijote és Sancho Panza története valószínűleg mindenki számára ismert, az azonban alaposan meglepte – sajnos nem nagy számban – a nézőtéren helyet foglalókat, hogy milyen változatos eszközökkel jelenítették meg a történeteket. Sziporkázó humorral, improvizációkkal, gesztusokkal – ami, tekintettel arra, hogy ez egy maszkos játék – remek ötletekkel lépdeltek a történek egyik képéről a másikra. Az előadás stílusából eredően a közönség sem maradhatott ki a játékból, aki persze kapható volt erre. Így végig izgalmas érdekes műfaji határokon átívelő, vagy azokat éppen összegyúró lendületes estének lehettünk részesei.

Egy korábbi előadás – Zrínyi Ilona – kapcsán azt írtam, hogy bár szándéka volt a rendezőnek, hogy a darabon keresztül mutassa be az adott kort a diákoknak, de az ehhez választott forma valymi kevés eséllyel fogja elérni a fiatalokat. Nos ez a megközelítés amit ezen az estén láthattunk bizonyosan utat találna a középiskolásokhoz. Kár, hogy senki sem volt közülük a nézőtéren. Arról nem is beszélve, hogy kiváló alkalom lehetett volna a német nyelvet tanulóknak egy kis gyakorlásra, ugyanis nem volt bonyolult a nyelvezete… ha még közel húsz éve alvó nyelvtudásommal is elég sok mindent megértettem… Sajnos ez a vonat (is) elment… maradnak a száraz tankönyvek…
Azért fentiek nem befolyásolták a közönséget abban, hogy jól érezzék magukat engem pedig abban, hogy kedvemre fotózhassak. Az utóbbinak eredményét a képre kattintva megnyíló galériában lehet megnézni.