I .Jászberényi Táncpanoráma három felvonásban – Első: A láda titka.

Az Új színházért alapítvány 2009-ben indította útjára a MaloM színházat, amelynek a repertoárjában kezdetektől fogva meghatározó szerepet játszottak a kortárs tánc előadások. Várszegi Tibor idén nyár elején nem titkoltan hagyományteremtő szándékkal szervezte meg az első Jászberényi Táncpanorámát, mintegy folytatásaként a hat évvel ezelőtt megkezdett útnak. Ebben remek partnert talált a Nemzeti Táncszínházban, aki részt vett e két nap programjainak az összeállításában.

A péntek délelőtt egy izgalmas titok-fejtéssel kezdődött a kicsik és már nem olyan kicsik számára. Fitos Dezső által jegyzett tánc darab a Láda titka került bemutatásra.
Valahol, valakinek a szobájába begurult egy láda, miközben az a valaki bezárkózott virtuális világába a távkapcsolójával és fejhallgatójával. Adódott a kérdés, kinyissam vagy ne… esetleg menjek vissza az én „kellemes „ kis világomba. Szerencsére úrrá lett a kíváncsiság és innentől fantasztikus eseménysor vette kezdetét. A láda ugyanis teli s tele volt különös, de jelentéktelen dobozokkal, de az alján ott lapult egy bábu, sőt egy dobozkában a hozzávaló kulcs is. Ha már van egy bábu és van hozzá kulcs miért ne lehetne életre kelteni… Így is lett és elindultak együtt egy varázslatos világkörüli útra a táncok nyelvén… a kalotaszegi legényestől az argentin tangón keresztül Afrikán át egészen a cirkusz világáig. Közben sorakoztak az apró történetek, amelyeket a közönség hallhatóan nagyon élvezett és nyilvánvaló jelei voltak annak, hogy ők is részesei ennek a különleges utazásnak. Fitos Dezső társa ezúttal Sipos Gergő volt, aki a bábu figuráját keltette életre. Az előadás végén – ahogy Kocsi Enikő megfogalmazta – a bábu egyszerűen „elrepül”, itt hagyva bennünket a valóság és a mese határán.

Ez a röpke ötven perc túl azon, hogy remek szórakozást, nagyon magas színvonalú táncot adott, remélem szöget ütött a jelenlevő felnőttek és gyerekek fejében is. Ha nem ragadunk bele a mis kis virtuális világunkba, bármelyik pillanatban egy csodálatos utazás közepében találhatjuk magunkat, amit nem érdemes elmulasztani.

„Úti” fotók a galériában… Katt’ a képre.