Eredményesen működik az Electrolux környezetvédelmi programja

Az Electrolux Lehel Kft. 2010-ben 5 462 MWh energia-megtakarítást ért el az előző évhez viszonyítva, ami megegyezik 1 500 család átlagos, éves energia-felhasználásával. Az Electrolux a gyárak korszerűsítésével, a gyártási folyamatok fejlesztésével, a dolgozók folyamatos képzésével és aktív közreműködésével érte el a kiemelkedően jó eredményt.

Az Electrolux Green Spirit környezetvédelmi programjának keretében 2012-re 15 százalékos energia-megtakarítást tűzött ki célként, a 2008-as értékhez képest. A vállalat 2010-ben 5 462 MWh energiát takarított meg a 2009-es fogyasztáshoz viszonyítva. Ez a mennyiség megegyezik 1 500 család egy éves energiafogyasztásával. Az elmúlt 2 évben az Electrolux teljesítette a kitűzött cél 49 százalékát. A megtakarítások 75 százaléka az Electrolux jászberényi telephelyein, míg 25 százaléka a nyíregyházi telephelyen realizálódott.

A jászberényi hűtőszekrény- és fagyasztóládagyárban megvalósított energiatakarékossági fejlesztéseknek és programoknak köszönhetően 7,5 százalékkal csökkent a fogyasztás a 2008-as értékekhez viszonyítva. 2010-ben elindult a világítás modernizálása, amelynek keretében egy intelligens, automata rendszert építettek ki a gyárban. Ezzel a rendszerrel, mintegy 50 százalékkal lehet csökkenteni az épület világítási költségét. A gyár két új gázégőfejet is kapott, amelyekkel a fűtés hatékonyabb és energiatakarékosabb lett. A beruházásnak köszönhetően már több mint 400 000 m3 földgáz megtakarítását ért el a gyár, az előző év hasonló időszakához képest.

A jászberényi porszívógyár 2010 végére szinte teljesítette a Green Spirit programban 2012-re meghatározott célkitűzéseket. 13 százalékkal sikerült csökkenteni az energia-fogyasztást a 2008-as bázis értékekhez képest. Az elmúlt két év intézkedéseinek hatására - a gyár fűtési rendszerének átalakítása, bizonyos gyártási és anyagmozgatási folyamatok átszervezése - a gyár fűtési energia igénye 24 százalékkal, a gyártáshoz szükséges energia felhasználása 7 százalékkal csökkent.

A nyíregyházi hűtőszekrénygyár energiafogyasztása 10 százalékkal csökkent az elmúlt két évben. A megtakarítások nagyrészt az új napkollektoros rendszerek kiépítésének (a vizesblokkok melegvíz ellátását biztosítja), a LED fénycsövek használatának és a fűtési rendszer optimalizálásának köszönhető.

A Green Spirit program hatékony működéséhez a munkatársak is nagymértékben hozzájárultak. 2010-ben a Javasolj és Nyerj! Program keretében 33 ötlet érkezett környezetvédelem témában, amelyből 15-öt megvalósított a vállalat. A dolgozói javaslatok főként az ésszerű energiafelhasználásra (pl. mozgásérzékelők kiépítése, szerelőszalagokhoz kapcsolódó világítás szabályozása, monitorok automatikus kikapcsolása), a gyártási folyamatok optimalizálására és a vegyi anyagok újrahasznosítására vonatkoztak.

Az Electrolux környezetvédelmi programja a termékfejlesztésekben is megjelenik. 2012-re az Electrolux az A energiaosztályú készülékek, kifuttatását tűzte ki célul a nyíregyházi hűtőszekrénygyárban, valamint a jászberényi hűtőszekrény,- és fagyasztóládagyárban is. Az elmúlt években folyamatosan nő az érdeklődés az A+ és A++ energiaosztályú készülékek iránt.

A jászberényi porszívógyár egyik fejlesztése, az UltraOne Green azonos takarítási hatékonyság mellett 50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint egy átlagos, 2 000 wattos motorral szerelt porszívó. Az energiatudatos termékfejlesztés már nem csupán a készülékek energiafogyasztásában mutatkozik meg. A jászberényi porszívógyár 2010 óta már 5 olyan környezetbarát porszívót gyárt, amelyek burkolata és alkatrészei 55-70 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek.