Van kiút

2011 januárjától fél éven át Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét. Ez Magyarország számára is óriási esély, feltéve, ha élni tudunk vele. A válság, a piacok átrendeződése egyben lehetőség is, amelynek lesznek pozitív hatásai. Az igazi nyertesek azok lesznek, akik a realizmus és optimizmus megfelelő elegyével néznek szembe a kihívásokkal, és a leggyorsabban alkalmazkodnak a változó helyzethez. – hangzott el a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) XI. éves jelentésének bemutatása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón.

Az HEBC tagjai az európai nagyvállalatok magyarországi leányvállalatainak legfelső vezetői. Az egyesülés alapszabálya, hogy nem folytat lobbitevékenységet a tagvállalatok egyéni, üzleti érdekeiért, kizárólag Magyarország egészének fejlődéséhez, versenyképességéhez kíván hozzájárulni. Tevékenységének egyik legfontosabb része az éves jelentések kiadása, amelyet az HEBC tagok maguk írnak, és minden mondata konszenzuson alapul. Egy olyan csoport esetében, ahol a tagvállalatok piaci szereplőként akár versenyhelyzetben is lehetnek egymással, ez külön értéket jelent.

Az idei jelentésben, melynek címe „Kiút a válságból”, a HEBC tagjai hiteles képet adnak a multinacionális vállalatok válságkezelő intézkedéseiről, módszereiről és technikáiról, amelyek számos esetben adaptálhatók akár egy ország számára is. Az HEBC ajánlásait, javaslatait elsősorban a mindenkori magyar kormány számára fogalmazza meg, akinek
módjában áll a fejlődést eredményező változásokat megtenni az ország érdekében.

Az Hotel Intercontinentalban rendezett eseményen, a HEBC alapító tagjaként részt vett Takács János az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója, illetve jelen volt Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter, Cecilia Björner, Svédország magyarországi nagykövete, valamint a gazdasági és diplomáciai élet több meghatározó szereplője.