Mákunk van
Mivel is foglalkozhatnánk, így karácsony előtt néhány nappal, mint a mákkal, hiszen ez az ősi vajákos növény, az ünnepi vacsora egyik elmaradhatatlan alkotóeleme. Talán kevesen tudják a mákról, hogy nem csupán kiváló desszerteket készíthetünk belőle, hanem rendkívül egészséges és hasznos fűszer.
***
A mák, a mákfélék családjába tartozik. Eredete a mai napig nem tisztázott. Egyes források szerint Afganisztánból, Üzbegisztánból vagy Tádzsikisztánból származik. Egyéves növény, az utóbbi években elsősorban Ausztráliában, Romániában, Bulgáriában és Franciaországban termesztik. Az orvostudomány és a gyógyszeripar mellett a háziasszonyok is szívesen felhasználják.
Akár mi magunk is termeszthetünk mákot a kertünkben, azonban figyeljünk arra, hogy Magyarországon egyedül a lilás, rózsaszínes változata nevelhető. 2006. január 1-től ugyanis létrehoztak egy olyan rendeletet, ami tiltja a fehérvirágú mák termesztését, ez ugyanis drognak minősül. A kerti mák szüretelési ideje általában nyár végére tehető.
Minden, amit a mákról érdemes tudni + remek receptek az alábbi linken: