Van képem hozzá… a MaloM színházban járt Fortuna

A tavaszi évad első felében neves színészek és remek előadások kerültek a MaloM színpadára. Múlt csütörtökön azonban egyenesen Fortuna volt a vendég. Talán az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező amatőr színjátszó csoport az ötödik „X”-ben járó jászfényszarui Fortuna együttes hozott el egy remek kis darabot erre az estére.

Ezúttal az amatőr színjátszók egyik kedvencét választották. Sławomir Piotr Paweł Mrożek meglehetősen zaklatott életű lengyel drámaíró állatmeséinek egyik darabja a Szerenád került bemutatásra. Természetesen bármennyire is állatmeséről volt szó, azért ez is, akárcsak a többi, sokkal inkább szólt emberekről, mintsem állatokról. A történet rendkívül egyszerű. A róka mint nem túl éhes vándor muzsikus kerül a baromfi udvarba, amiben a – látszólag – bölcs kakas igyekszik megóvni három tyúkját mindenféle veszélytől. Hogy ne legyen ilyen egyszerű a történet a három tyúk élénken érdeklődik a messziről érkezett "művész" iránt. Az első igazi buta, bugyuta tyúk, aki csak két dologban bizonytalan, az egyik, hogy mit akar, a másik, hogy mit nem. Nem is csoda, hogy a nagy művész nem nagyon tud dűlőre jutni vele.

A második, visszafogott „úriasszony”, azonban belül teljesen más lakik. És amikor a hódító szembesül az elfojtott szenvedéllyel, bizony a szó szoros értelmében szorult helyzetbe került. A harmadik a "bölcs" megfontolt, de lehet, hogy csak érdektelen tyúk, aki mindent mindig a kellő távolságból szemlél és csak egy-egy pillanatra inog meg. Ahogy minden drámában, ebben is van egy csavar, ami a véres kifejlethez vezet. Mint kiderült, a kakas volt a baromfiudvar legkíváncsibbja, aki gondolkozás nélkül belesétált abba a csapdába, amibe még a legbutább tyúk sem. Hogy egy-egy viselkedésre az emberek körében is rá lehet ismerni… Hát persze, hiszen erről szólnak az állatmesék.

Az öt szereplő ficánkolt a rájuk osztott, méghozzá remekül kiosztott szerepekben. A buta tyúk pontosan annyira volt buta, hogy ne fájjon nagyon, a visszafogott, éppen annyira vált dominává, hogy elhiggyük, hogy akár az is lehetne, az okos csak annyira volt az, hogy le ne lökje a szemétdombról a kakast, mert akkor nem lepődtünk volna meg annak naivitásán. Szóval szépen összerakott kis előadás volt remek amatőr szereplőkkel.

Sajnos ez az egyébként nagyobb publicitást érdemlő előadás ezúttal családias hangulatban zajlott. Mondjuk nagyon kemény dió volt egy nappal Tordai Teri – Béres Ilona nevével fémjelzett Szkalla lányok című előadása előtt jelentősebb számú nézőt becsalogatni erre az estére.

Talán a galéria meggyőzi őket, hogy legközelebb ne hagyják ki a Fortuna együttes jászberényi látogatását. Egy kattintás a képekre és megnyílik a galéria.