Egyre több van a rovásukon!

A X. Kárpát-medencei Rovásíró Verseny és Műveltségi találkozóra Jászberényből öten mentünk, de az út elég kalandosra sikeredett, ugyanis az autónk Hatvan belvárosában az egyik közlekedési lámpánál leállt, és nem tudtam újra elindítani. Így, dudálások közepette letoltuk az útról. Kis idő elteltével - amit azzal töltöttünk, hogy a Mindenhatót kértük, hogy segítsen minket a versenyre, és épségben haza, minden baj nélkül, - újraindítottam, és az oda-vissza utat már üzemzavar nélkül tettük meg. E segítség nélkül bizony a fiúk nem tudták volna elérni ezt a szép eredményt.

A versenyben 102 tanuló vett részt. Magyarországról 56 (Jászságból 2), Délvidékről 12, Erdélyből 15, Felvidékről 12, Baranya háromszög 4, Muravidékről 3 gyerek képviselte szűkebb hazáját. Az alapverseny latin és rovás átírásából, rovásemlékek felismeréséből, idegen kifejezéseket „hogyan mondanád magyarul”, feladatokból állt, amit 45 perc alatt kellett elvégezni.

Ebben Lénárth Ádám (Lehel Vezér Gimnázium tanulója) 6. helyezést, Kis Máté (Liska József Gimnázium tanulója) 10. helyezést ért el. Külön lehetett összerovásra és botrovásra jelentkezni. Mindketten beneveztek. Ádám az összerovás megfejtését 9 perc alatt és hibátlanul oldotta meg, így első helyezett lett. Máté a botrovásban jeleskedett, a második helyet érdemelte ki munkájával (igaz egy hete készítettük a rovókését).

Deák Eszter és Baranyi Szilvia a Bíráló Bizottságban dolgoztak, én a botrovást vezettem. Most is, mint már oly sokszor, két helyezéssel, ajándékokkal, s új kapcsolatokkal gazdagodhattunk, és öregbítettük a berényi rovók jó hírét.

Lénárth András, Baranyi Szilvia, Deák Eszter, Kis Máté és Lénárth ÁdámLénárth András, Baranyi Szilvia, Deák Eszter, Kis Máté és Lénárth Ádám