Átadták a Csillagdát

Tény, hogy az egy négyzetméterre eső jászsági csillagászok száma nem túl nagy, az ezen a területen híressé jászberényi szakemberek listája pedig végképp nem jelent egész estés olvasni valót az érdeklődőknek.
Bujdosó Józsefen kívül – aki első magyar csillagászként fotózott le sikerrel egy napfogyatkozást- nem is tudott mást megemlíteni Mizser Attila, a Magyar Csillagászok Egyesületének főtitkára, aki a jászberényi Városi Könyvtár és Információs Központ csillagvizsgálójának átadásán köszöntötte a megjelenteket.
A jászberényiek büszkék lehetnek arra, hogy ez a vidéki kisváros fontosnak tartotta, egy ilyen létesítmény kialakítását- mondta a főtitkár - különösen annak fényében, hogy például Pécsen, most bontották el a csillagvizsgáló épületét.
A forgatható kupolában elhelyezett új távcső beüzemelésében Fodor Antal sülysápi amatőr csillagász segédkezett. Az ő szakmai támogatása megfelelő alap lehet arra, hogy - először szakkör, később esetleg egyesület formájában- létrejöjjön a városban egy amatőr csillagászattal foglakozó közösség.

A Városi Könyvtár hárommillió forinttal, az önkormányzat a városfejlesztésre fordítható keretéből ugyancsak hárommillióval finanszírozta a Csillagda megvalósulásának költségeit, melyet Szabó Jánosné a könyvtár igazgatónője és Tamás Zoltán a városfejlesztési bizottság elnöke avatott fel. (JBO)