Balázs Elemér Group… Dzsesszesszencia

Az elmúlt években nyugodtan lehet azt mondani, hogy a jászberényi dzsessz- és blues rajongók alaposan el voltak kényeztetve, hiszen havonta egy-két remek hangulatú koncert mindig „lepottyant”. Az idei őszi szezonban ez valahogy elmaradt… az okát nem tudom, de a hiányát sokad magammal együtt érzem. Így aztán örömmel fogadtam a hírt, hogy az adventi program sorozat utolsó előadásaként a magyar dzsessz egyik meghatározó szereplője és együttese ad koncertet. A Balázs Elemér Group „Sounds Of Diversity” című lemezének bemutató koncertjével lép fel a Lehet Film-Színház galériájában.

Nem tudom, hogy a közeledő ünnepeknek, volt köszönhető hogy meglehetősen kevés korábbról ismerős arc volt a hallgatóságban, vagy egyszerűen csak kerestek a műfaj kedvelői másik helyet maguknak a közelben… Remélem az előbbiről van szó, hiszen Balázs Elemér rendszeresen visszatérő vendége volt a berényi dzsessz programoknak és mindig lelkes közönséget vonzott.
Igaz, ezúttal nem egy több tételes koncertet kapott a közönség, hanem „csak” egy lemezbemutatót, de azt olyan színvonalon, hogy még az ínyencek is csak csettinthettek. Ráadásul a lemez anyaga rendkívül változatos – már csak a címből adódóan is - és azt kell mondjam „könnyen emészthető” volt, így egy kényelmes fotelben hátradőlve annak is kellemes kikapcsolódást jelenthetett, aki nem éppen szakavatottja a műfajnak, akik pedig igen, azok elmerülhettek ezeknek a remek zenészeknek az apróbb-nagyobb varázslataiban… mert azok is voltak bőséggel.

Lehet, hogy volt akinek hiányérzete támadt, mert „csak” a lemez dalai kerültek a programba és az egész estét betöltő „buli” ezúttal elmaradt – ha emlékeim nem csalnak, Balázs Elemér általam látott valamennyi jászberényi fellépése ilyen volt. Mivel én ezúttal kifejezetten egy ilyen koncertre készültem, természetesen elégedetten távoztam, hiszen egy könnyed, színes válogatást hallhattam remek zenészek tolmácsolásában. Az pedig kifejezetten megnyugtatott, hogy ha egyenlőre nem is a korábbi mennyiségben, de továbbra is jelen van ez a műfaj városunk kulturális kínálatában. Azért, azt el kell mondjam, hogy többet is „el tundék viselni” az ilyen estékből. Mindenképpen jó lenne, ha az elmúlt években kialakult és méltán irigyelt Klub koncertek sorozata folytatódna… ez az este legalább a reményt életben tartotta…

Ami viszont nem változott… a fotókra kattintva elérhető a koncertről készült galéria.