Jövőre látványos beruházások indulnak

Bár mindjárt itt az év vége, a városfejlesztés terén bizony még december hátralévő napjaira is jut tennivaló. Előtte vagyunk például még egy hídavatásnak, hiszen a Csók utcai híd ügye most már valóban a célegyenesbe fordul. A késlekedés oka pedig az volt, hogy a híd korlátjának felújítása helyett, a lecserélését kellett elvégezni, annak rossz állapot miatt. Ez a költségkeretet ugyan nem növelte, de időben tolódott a híd befejezése – ezt is megtudhattuk Tamás Zoltántól, a városfejlesztési bizottság elnökétől, aki Lányi László, a Városüzemeltetési Iroda vezető és Alvári Csaba főépítész társaságában számolt be arról, miként is állnak a nagyobb projectek így az év vége felé.

Szóval a hordó még idén átgurul majd a hídon (ez esetben nem kell várni például a Fahídnál szükséges engedélyekre sem) és az úgynevezett gyűjtőút rehabilitáció is a végéhez ér, ennek műszaki átadás-átvétele december 17-én lesz majd. A kórház melletti ideiglenes parkoló munkálatai is befejeződnek. Ebbe ugyan belelóg egy sarki telek melyet még nem sikerült megvennie az önkormányzatnak, de így is 80 gépjármű befogadására lesz alkalmas, mely nagyban segíthet a kórház körüli parkolási káosz megoldásában.

Szintén idén elvégzik a csapadékvíz-elvezetést szolgáló munkálatoknak azon részét, melyekhez nem szükséges betonozás, hanem azok földmunkákkal, aszfaltozással, járdalapok arrébbhelyezésével kivitelezhetők. Ezeknek a képviselők által igényelt – és az ő 2 milliós keretük terhére elvégzett munkáknak a szerződések szerint 2010. április végére kell elkészülniük.

Még valamikor a jövő év elején – a közbeszerzés lezajlása után - neki kell fogni a Zagyva kotrásához, hiszen hogy melegedik az idő, a felszínre kerülő iszap szaga annál elviselhetetlenebb lesz. Ugyancsak tavasszal indulhat a kerékpárút építése is. Ennek a 9 kilométeres szakasznak az építésének sok fa és növény áldozatul esik majd, de már megszületett a terv azok pótlására, sőt számuk növelésére is.

A főtér rekonstrukciója ( Kőhíd kétirányusítása, Zagyva sétány, Mozi előtti park, Déryné-Gimnázium tömb) még függőben van, bár már ( az Óvodacentrumhoz hasonlóan) túljutott az első pályázati körön így nagy esély van annak megvalósulására.

A Víz tcai néptánc bzis esetében még érvényes építési engedélyre várnak, ezután kezdődhet csak a közbeszerzés kiírása. A Szabadtéri Színpad viszont nyáron már megújulva adhat helyet a programoknak, mint ahogy az eddigi Civilház felújítása is befejeződik idén, hogy a Jászkapitányok nyomában című (egyébként megyei ) project részeként várja a megyénkbe érkező túristákat.

Az ADU csomópont azonban csomó gondot okoz, hiszen miután forráshiányra hivatkozva központilag nem szignálták a támogatási szerződést, a város saját erőből is megépítette volna – ám mivel nem városi kezelésben áll az út, ez nem volt lehetséges. Véglegesen azonban nincs lefutva ez a meccs, s talán jövőre mégis megkapja Berény a szükséges támogatást – csillantottak fel némi reményt a városfejlesztéssel foglalkozó szakemberek.