Fejőstehén

Ismerjék el, hogy illúzióba ringatták képviselő-testületet a működési forma várt pozitív hatásait illetően, fejezzék be a lakosság félre tájékoztatását és ismerjék el, hogy a kórház nem működik veszteség-mentesen, továbbá ne állítsák sorozatosan kész helyzet elé az önkormányzatot, hanem inkább egyeztessenek és működjenek együtt azzal – ezeket a kéréseket fogalmazta meg Dr. Gedei József , Jászberény polgármestere a Szent Erzsébet Kórház vezetői felé keddi sajtótájékoztatóján.

A polgármester sérelmezte, hogy a kórház menedzsmentje által előző héten bejelentett megszorításokról a sajtóból kellett értesülnie, arról nem egyeztettek a tulajdonossal, Jászberény város önkormányzatával, sőt erről nem is tájékoztatták megfelelően őket.

Fejős tehén-e az önkormányzat – tette fel a kérdést, hiszen számára úgy tűnik, hogy a „Szent Erzsébet” vezetése az önkormányzatot s ezáltal a helyi adófizetőket csak arra tartja érdemesnek, hogy pénzügyi veszteségeiket finanszírozzák.

A polgármester véleménye szerint a város önkormányzata a betegellátás színvonalának megtartása érdekében mindig kiállt kórháza mellett, támogatta fejlesztési elképzeléseit és bepótolta a működési hiányt. Az elmúlt három évben ennek nagyságrendje meghaladta az egymilliárd forintot. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzat elsődleges célja a jövőben is a betegellátás színvonalának megőrzése és nem annak aláásása – szögezte le Gedei József, majd hozzátette:

Ebből következik, hogy én - és remélhetőleg a képviselő-testület többsége – nem tartjuk időszerűnek azokat a megszorító lépéseket, amelyeket Dr. Szabó Tamás és menedzser kollégái jelentettek be nekünk a sajtón keresztül. Jelenleg a költségvetés tervezése folyik. Most arra lenne szükség, hogy a kórházi vezetők bemutassák, indokolják költségvetési igényeiket és tárgyaljunk ezek teljesíthetőségéről.
A fentiek okán – folytatta a város első embere - a következőket szeretném javasolni a kórház vezetésének:

- a bejelentett megszorító intézkedések végrehajtását függessze fel a helyi költségvetés elfogadásáig,
- haladéktalanul és részletesen tájékoztassa Jászberény Város Önkormányzatának képviselő-testületét intézkedési tervéről, a bejelentett megszorító lépésekről,
- egyeztessen a pénzügyi bizottsággal és a költségvetést előterjesztő polgármesterrel,
- egyeztessen egészségügyi szakmai szervezetekkel arról, hogy ütközik-e a hatályos jogszabályokkal a területen kívüli sürgős betegellátás megszüntetése, (fejtse ki számunkra mit ért sürgős betegellátáson!),
- haladéktalanul dolgozza ki a kórházi vagyonkezelő Kft megszüntetésének tervét,
- keresse az együttműködés lehetőségét a környező kórházakkal, például a szolnokiakkal,
- tájékoztassa lépéseiről és kérje a véleményét a legtöbb helyi adót befizető vállalkozókat tömörítő Gazdasági Tanácsnak,
- vizsgálja felül a fejlesztési irányokat.

Gedei József mindezek tekintetében sokkal szorosabb és gyümölcsözőbb együttműködést vár a másik féltől.