Mosolyog! - Semmibe sem kerül...

Azt mondják, az udvariatlanságot elsősorban a korszellem, a rohanó életmód gerjeszti és bátorítja. Manapság már a szomszédokat is alig ismerjük, az idegenek között pedig végképp ismeretlenek azok a lényegében semmitmondó, ám igen udvarias párbeszédek, amelyek egykoron nagyanyáink hétköznapjaiba színt és kedvességet vittek.

A modern technika sem kedvez a kifinomult kommunikációnak. A mobiltelefonon igyekszünk mondanivalónkat rövidre fogni, beszélgetéseinket többnyire "udvariassági körök" nélkül bonyolítjuk, levelet e-mailen keresztül küldünk egymásnak, a kézzel történő, még személy közeli levélírás szinte teljes mértékben a múlt homályába veszett. Az Interneten keresztül, becenevek mögé "bújva" csettelünk egymással, ahol már kicsit sem szempont az udvarias modor, de sok esetben már a nyelvtani szabályokat is "átírjuk".

Hogyan tehetünk az udvariatlanság terjedése ellen?

Először is el kell hinnünk, el kell fogadnunk, hogy az udvariasság nem fölösleges sallang, ami ellen lázadni kell, hanem olyasmi, amivel az életünket sokkal kellemesebbé tehetjük.

A durvaságra nem szabad durvasággal reagálnunk, sőt bármit is tesznek ellenünk, törekedjünk inkább megértést tanúsítani. Némi humor sosem sem árt!

El kell gondolkodunk azon is, hogy milyen bánásmódot tudnánk elfogadni másoktól, és azt kezdjük el mi magunk alkalmazni - lehetőleg mosolyogva!

Nagyon gyorsan megtapasztalhatjuk, hogy udvariassággal, egy kedves mosollyal még a legmorcabb embert is pillanatok alatt lefegyverezhetjük, sőt reménykedhetünk abban is, hogy a jó modor válik ragályossá... Aki agresszióval lépett fel ellenünk fog a leginkább meglepődni, ha kedvesen válaszolunk a sértésre. A legtöbben eleinte nem tudnak mit kezdeni a váratlanul érkező kedvességgel, ezért megszégyenülve érezhetik magukat. Viszont éppen ezzel a magatartással érhetjük el az is, hogy ugyanezek az emberek máskor ne lépjenek fel nemcsak ellenünk, hanem mások ellen sem agresszióval.

Higgyük el, igen is elég egy mosoly ahhoz, hogy kellemes napunk legyen, de a környezetüket is jobbá tehetjük csupán ennyivel. És ez tényleg nem kerül semmibe...

(A témáról internetes partnerünk, a www.freespirit.hu. oldalán is olvashatnak.)