A JVV. Zrt.-nek nincs takargatni valója

Nemrég megfogadták, hogy rendszeresen tájékoztatják a város lakosságát és íme - az ígéret szép szó - a JVVZrt. kedden délután ismét sajtótájékoztatót tartott. Egyrészt mert a zászlóra tűzött nyilvánossághoz ez hozzátartozik, másrészt mert a múltkori sajtótájékoztató után pár órával a cég ügyei iránt élénken érdeklődő Bene László is összehívta a média munkatársait hogy általuk egy-két újabb információt megosszon a lakossággal. Azóta – még ha kimondatlanul is - ismét a Vagyonkezelő térfelén pattogott a labda. Előbb- utóbb pedig vissza kellett passzolni.

Maximális nyitottság a tevékenységet előrevivő kritikákra, törekvés a problémák megoldására – ez továbbra is a jászberényi vagyonkezelő vezetésének ars poeticája. - Aki a cég felől érdeklődik az a honlapokon közzétett adatokból is képet kaphat és beszerezhet bizonyos információkat, de nyilvános adatok a cégbíróságon, az adóhatóságnál is beszerezhetők. Aki pedig személyesen szeretne publikus dolgokra választ kapni, az előtt nyitva áll az ajtó – mondta Győriné Baranyi Mária vezérigazgatónő, aki a céget felügyelő bizottság elnökével, Sas Jánossal közösen reagált többek között azokra az észrevételekre és vádakra is melyeket Bene László fogalmazott meg irányukba.

Baranyiné elmondta: a gazdasági évekről készült beszámolókat a testület, illetve a tulajdonosi bizottság fogadja el, szakemberek kezén megy keresztül, tehát többszörös kontrollról beszélhetünk. A 2008 évi leltárral alátámasztott beszámoló auditálásra került, miként a 2009-es is folyamatban van, ám az az előtti gyakorlatról nincs tudomása. A vizsgálatot folytató cég – Bene László állításával szemben - természetesen reális piaci áron végezte a munkát.

Az előző vezérigazgató távozásakor kapott összeggel kapcsolatban, mely szintén kérdésként merült fel, azt jegyezte meg, hogy, Csanádi úr, mikor elköszönt csakis a Munka Törvénykönyve által előírt jogszabályokban meghatározott összeget kapta meg és részére egyetlen fillér sem volt jogosulatlanul kifizetve neki.

A cégnél, mint mindenhol, természetesen történnek időről időre személyi változások. Nyugdíj vagy gyes miatt is, de belső vizsgálatok alapján feltárt szabálytalanság esetén az is előfordulhat, hogy a munkaviszonyt meg kell szüntetni, ahogy azt a törvény előírja. Ez történt a Jászvíz Kft. esetében is, ráadásul itt az indok sokkal megalapozottabbnak látszik, mint az, ami a polgármester JVV Zrt. elleni feljelentésében szerepel.

A Jászvíz Kft volt ügyvezetője által a polgármester úrnak írt, majd Bene László sajtótájékoztatóján közzétett levélben, a szerző pontosan be nem határolható karbantartásokkal és felújításokkal kapcsolatos, be nem fogadott számlákról is beszélt. Ezekkel összefüggésben elmondható, hogy törvényi és a szakmai előírásoknak megfelelő eljárásokról volt szó, ráadásul a Jászvíz ügyvezetője ezek ellen a könyvvizsgáló beszámolójának elfogadásakor nem emelt szót – jelentette ki Baranyiné, majd arról is beszélt, hogy azóta, hogy 2008-ban a cég élére került sok mindennek meg kellett változnia.

Győriné Baranyi Mária és Sas JánosGyőriné Baranyi Mária és Sas JánosFontos feladata volt a céget a mai színvonalra felhozni. Honlapok készültek, flottatelefon beszerzése történt meg, az épületeket megfelelő szintre hozták vagyon-, tűz- és balesetvédelni szempontból, a tevékenységeket racionalizálták, és koncentrálták ha kellett.Különös figyelmet fordítanak a pályázatokra, mert ezek nélkül csak eddig tudnak nyújtózkodni, amíg a költségvetésük engedi. Ugyanakkor a meglehetősen szerény lehetőségekhez képest is megoldottak olyan feladatokat, mint pl a vízvezeték hálózat cseréje vagy régi épületetek energiafelhasználásának modernizálására. Munkagépek, kukásautók beszerzése, kútfúrás is fért az összegbe.

A strand és termálfürdő ugyanakkor évek óta nem kis veszteséggel dolgozik, nyilván ezt az alaptevékenység, a víz és szennyvízhálózat által behozott költségeiből állják, ám egy ekkora városnak mindenképpen működtetnie kell egy ilyen létesítményt.

A cég vállalkozásai az évek során az építőipar kivételével mind nyereségeseknek mindhatók, még az előző igazgatóság egy belső tanulmány után azt javasolta, hogy az építőipari cég részesedését el kell adni, ennek ellenére a város megvásárolta azt. Az is nagy hátrány, hogy előző igazgatóság Piaccal kapcsolatos döntéseinek még ma is issza a levét a Berénykom, mert voltak és még mindig vannak folyamatban perek, melyek során már több millió forintot ki is kellett fizetni, amit másra is lehetett volna fordítani.

Arról is szó esett, hogy a Jászvíz kft ügyében tett feljelentés alapján indított nyomozásban tanúként hallgatták meg a cégvezető asszonyt. Többet ez ügyben egyelőre nem tud.
Ugyanakkor panaszolta, hogy a céget érintő kérdésekben a sajtó útján megjelent értesülések sokszor nem helytállók. A különféle anyagokból kiollózott részletek alapján, légből kapott információkból születő vádaskodásoknak teret adni nem szerencsés dolog – mondta Baranyiné - hiszen csak zavart keltenek, ami a cég ügyeit és működését is negatív irányba befolyásolja. Ráadásul ő magát, személy szerint is olyan vádak érték, melyek miatt meg fogja tenni a szükséges ellenlépéseket. Tudják, kiről van szó – célzott Bene Lászlóra. Aki ilyet csinál, annak felelnie kell.

Azt is kijelentette a vezérigazgató asszony, hogy a politikai csatározásoknak semmilyen módon nem kíván a cég részese lenni beszállni, azt csak szakmai alapon kívánják működtetni.

Sas János szerint a Zrt., adott lehetőségein belül megpróbálja minél magasabb színvonalon végezni a rábízott közfeladatokat. Vannak persze, akik mindenáron negatívan akarják beállítani a cég ügyeit, önkormányzati anyagokból származó részletek kiragadásával, felnagyításával keltenek hangulatot.

Persze tisztában vannak azzal, hogy vannak gondok – mondta Sas. A cégnél az elmúlt választások után váltás volt az igazgató tanácsban és felügyelő bizottságban is, ám az új igazgatóság nem igazán hajtotta végre a számára kiadott feladatokat. Ennek természetesen lettek következményei, melyek következtében lettek sértődött emberek is.

Más módon, de a sértődött emberek közé tartozik Bene úr is. Ő pályázott a céghez, ám elutasították. Ez az „azt hiszem…, meg úgy gondolom…, meg azt beszélik a Piacon” típusú kijelentések nem mások, mint egy sértődött ember megnyilvánulásai. Ha hiányosságokra talál, tegye meg a feljelentéseit – jelentette ki a képviselő úr.

Szóba kerültek azok a volt munkatársak is, akik állítólag szívesen beszélnének a cég ügyeiről.
Nekik is azt tanácsolják, tőlük is azt várják, ha van valami a kezükben, szintén tegyenek feljelentést.

A cégvezető asszony ezzel kapcsolatban elmondta: millió ellenőrzést kapnak folyamatosan, hibát szinte sosem találtak, ennek bárki utána nézhet. Ám azt nem tudja megtenni, hogy havonta lobogtassa, hogy minden jegyzőkönyv rendben van, mint ahogy azt a négyévnyi anyagot sem tudja bevinni a hivatalba, amit a polgármester kér. Mondja meg konkrétan, hogy mit akar, vagy jöjjön be és nézze meg itt – mondta Baranyiné - elvinni nem tudják azt a több szobányi anyagot, amiből dolgoznak.
Vannak olyan források is, ahonnan a cégnél lefolytatott különféle ellenőrzések anyagait be lehet szerezni. Joga van ehhez bárkinek. Ami azonban most folyik, az csak kárára van a cégnek – mondta, majd jelezte, hogy a sajtó tevékenységétől sincs igazán elragadtatva, hiszen hogy tud úgy megfelelő szakembert felvenni, mikor az újság tele van a cégről szóló hülyeségekkel.

Sas János is megerősítette, hogy a cég számít a fiatal jászberényi szakemberek jelentkezésére. Az ilyenekre szükségük van – mondta, majd hozzátette: Ha így jön a Bene úr is, Marika lehet, hogy besorolja telepvezetőnek vagy valamit talál számára…. De így… ez nagyon mínuszos….

Innentől Marika (Győriné) és Sas úr egymásnak adták a szót. Szerintük Bene László ezekkel a megnyilvánulásaival magát is és a céget is leégeti, ezzel ugyanakkor mindkét fél hitele elveszik. Sem a politika, sem az emberek nem kíváncsiak erre, mert nem lehet érteni, mi a tartalma, mint ahogy azt sem értik, a volt igazgatósági elnök tv nyilatkozatára mi szükség volt ez ügyben. Sas Jánosék többször is hangsúlyozták, hogy aki úgy érzi, komoly bizonyítékok birtokában van, az tegyen feljelentést. Ám csak akkor, ha a mondanivalójának van valódi tartalma.

Azt is sajnálják, hogy a polgármester, akit Sas ugyan informált - valószínűleg időhiány miatt - nem is próbálta megkeresni a cégcsoport vezetőjét, hogy közvetlenül informálódjon az esetleges nem hétköznapi történésekről.
- Ez a gond, hogy elbeszélgetünk egymás mellett, nem a problémára koncentrálunk, hanem arra, ki tud nagyobbat mondani vagy valamit sejtetni – próbálta megragadni a probléma gyökerét Sas János. Ezzel egy időben bizakodik is, hiszen vannak közmondások arról, kit hogy érnek utol…

A vállalatnál a négy-öt éve belüli beruházások vizsgálatok alatt vannak, ha valami visszásságot fedeznek fel igenis megteszik a szükséges lépéseket és ha kell bárkit felállítanak. Ez is a magabiztosságunkat jelzi – mondta a képviselő úr. Ugyanakkor érzik a nyilvánosság kényszerét is, amit támogatnak, nehogy azt a látszatot keltsék, hogy takargatni valójuk van – tért vissza a sajtótájékoztató kiindulópontjához.

- Ültessünk együtt fákat, legyen szebb városunk, hogy szellemiségében nagyszerű kezdeményezések születhessenek, mint például a színház, mert ezeket mind megérdemelné a Jászság – tért át a líraiság mezejére Sas János, jelezve, hogy ő sem csak politikusból van, és a zakó alatt érző szív dobog.

A sajtótájékoztató tulajdonképpen ezzel véget is ért, ám még pár mondat erejéig szóba került a Neszűr sorsa is, melynek témája a hó végi testületi ülésen a napirendre kerül majd, Sas János előterjesztésében. A terület jövőjét illetően vannak elképzelései is a képviselőnek. (És ez nem azt jelenti, hogy ő maga szeretné felvásárolni a földeket - tette hozzá). Egy biztos: az oda nem illő emberek kizsuppolása nélkül nem lehet semmit megoldani. Onnan kifelé, aki nem oda való. Már pedig aki nem akar egyetlen bokrot sem ültetni, az nem odavaló. Ebben persze még lesznek viták, mint ahogy nagy mellébeszélések is vannak ez ügyben. A Családsegítő, a GYIVI, a Rendőrség sokszor tehetetlen. A legjobban még ez a cég teljesítette eddig a feladatát – célzott az összeírást végző munkatársakra Sas János, aki ezzel kapcsolatban többet majd a március végi ülésen fed fel.