Van képem hozzá… egy kis bonbon ebéd előtt.

Vasárnap délelőtt ismételten egy remek szórakozási lehetőség várta a gyerekeket és szüleiket, ezúttal a „Déryné” nagytermében. A vendég a Bon Bon matiné műsora volt, a sztárvendég pedig egy csodálatos hangszer a klarinét.

A produkció – amelynek mellesleg több előadása is van – nem titkolt célja „...hogy elsajátítsuk a színházba- és koncertterembe járás legelemibb szabályait. Játsszunk és tanuljunk, miközben kitűnő előadók segítenek bennünket abban, hogy bejussunk a hangszerek- és a zene csodálatos birodalmába, megismerjük a legnagyobb zeneszerzőket, leghíresebb műveiket!” (http://bonbonmatine.hu)

Nos, a teremben összegyűlt kicsik és nagyok - bár pontos felmérést nem készítettem, de a 18 hónapostól a 7x évesig - meggyőződhettek arról, hogy a fentebb leírtak elérésére minden követ, pontosabb ezúttal a klarinét különféle fajtáit megmozgatta a műsor vezetője Lukácsházi Győző. Akik ezeket a hangszereket szólásra bírták a Budapest Klairént Quartett tagjai voltak. A jelenlévő kicsik és nagyok pedig a legkülönfélébb darabokon keresztül ízelítőt kaphattak a klarinét fajtáinak jellegzetes hangzásukból. Hallattunk a származásáról, arról hogy a hangszerek melyik családjának a tagja, hogy amelyik kicsi, az többnyire "visít", a nagyobbak inkább "dörmögnek". Egy kitérőben azt is megtudhattuk, nem minden az, aminek látszik, ugyanis fémből készült hangszer is lehet a fafúvósok családjának a tagja pl. szaxofon, fuvola. És még lehetne sorolni az elhangzott érdekességeket.

A kirándulás közben azért a bonbon is előkerült, hiszen egy-egy helyes válasz után mindig egy szelet csoki volt a jutalom – amit persze nem illet azonnal megenni, mert egy komolyzenei koncert alatt – mert hát végül is ez mégis csak egy koncert volt – nem illik. Akinek a műsor közben nem jutott, nem kellett szomorkodnia, mert a végén senki nem távozott bonbon nélkül. Szóval a cím teljesen helytálló, mert ebéd előtt kaptunk egy kis kóstolót, mind a zenei, mind pedig a csokis finomságokból.
Azok, akik jelen voltak már készülhetnek a következő matinéra, azok, akik ezt a délelőttöt elmulasztották, áprilisban találkozhatnak a produkcióval, ami legközelebb „állati” (jó) zenei programmal (klasszikus darabok, amelyek állatokról szólnak) fog nálunk vendégeskedni.
A fotókra kattintva egy kis bepillantást kaphatunk a délelőtt hangulatából.