A Jászság ismét színvonalasan képviseltette magát az Utazás Kiállításon

A 35. Nemzetközi Utazás kiállítás és vásár külföldi díszvendégeként Lengyelországot köszönthettük, míg a hazai városok közül Debrecen kapott kiemelt figyelmet. A rendezvény kulturális díszvendége az idén 110 éves halasi csipke volt. A kiállítással egy időben további bemutatók is zajlottak. Így a szokásos módon igen sok érdekességgel találkozhatott az, aki március első hétvégéjén kilátogatott a Hungexpo területére.

Az idei Utazás kiállítás az Olimpia jegyében zajlott. Az Olimpiai Pavilonban több mint harminc sportág mutatkozott be a négy nap alatt, százötvennél is több sportoló részvételével, köztük mintegy kilencven olimpikonnal. A felállított küzdőtereken bemutatókkal, játékokkal, vetélkedőkkel, élménybeszámolókkal ismertették meg saját sportágukat, lehetőséget biztosítva, hogy az érdeklődők maguk is kipróbálják azokat.

A Jászság ismét nagy erőkkel készült a turisztikai szakma hazai legnagyobb rendezvényére a budapesti Utazás kiállításra. A március első hétvégéjén megrendezett találkozón az A pavilon Észak-Alföldi Régió standján vettünk használatba azért, hogy a Jászsági kistérségbe vonzzuk az érdeklődőket. A Jászkerület Nonprofit Kft. által fenntartott jászberényi Tourinform Iroda szervezésében megjelenítettük mind a 18 jászsági település értékeit. Nagy szerepet vállalt a kiállításon a Jászberényi Állat- és Növénykert, Jászapáti, Jászladány, Jászfelsőszentgyörgy, és
Jászboldogháza Önkormányzata, a Tölgyes Strandfürdő, illetve népszerűsítettük még a Jászság Népi Együttes fellépéseit, a Csángó Fesztivált, a Nemzetközi Mézvásárt és a Jász Látogatóközpontot is.

Az érdeklődők testközelből ismerkedhettek az állatkert kisebb testű lakóival, de látványos kiadványaikon keresztül kedvet kaphattak az egész park meglátogatására. A jászladányi hagyományőrző asszonyok egy fiatal helyi tehetség, Vincze Dániel kerámiáit, illetve a Jászság hagyományőrző gazdagságát mutatták be.

Jászfelsőszentgyörgyi vendégeink a XVIII. alkalommal megrendezésre kerülő Jász Világtalálkozót népszerűsítették, melyet idén az ő településük szervez. Helyi pogácsával, pálinkával invitálták a vendégeket.

A Jászboldogházi Hagyományőrző hétvégét, és a Strandfürdőt szintén népviseletben „árulták” a helyiek. A Jász Múzeum mellett a Jász Látogatóközpontot is javasoltuk megtekintésre. A felsoroltak mellett a Csángó Fesztivál és a Mézvásár is helyet kapott azon kérdések között, melyek helyes megfejtése következtében belépőket lehetett nyerni az intézményekbe. A totó kapcsán játékos formában ismerkedhettek az érdeklődők a Jászsággal.

A Jászok Földjén Turisztikai Egyesület a tematikus utakat mutatta be, illetve az itt termelt borból kóstoltatott az érdeklődőkkel. Ezen kívül a jászsági akác-, illetve a virágmézet is megízlelhették a standunkon. A stand minden egyes attrakciója természetesen azt a célt szolgálta, hogy minél többen látogassanak el a jászsági kistérségbe.

Ennek érdekében a lehető legnagyobb kínálatot igyekeztünk bemutatni sokszínű kishazánkból.

Köszönjük a kiállítás színvonalas megrendezéséhez nyújtott szakmai és anyagi támogatást: Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt., Jászberényi Állat- és Növénykert, Jászapáti Önkormányzata, Tölgyes Gyógyvizű Strandfürdő és Kemping, Jászok Földjén Turisztikai Egyesület, Jászladány, Jászfelsőszentgyörgy, Jászboldogháza Önkormányzata, Jász Múzeum, Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria, Túri Pincészet

Patakiné Kocza Anita