Vágó Pál festmény a Budapesti Történeti Múzeumban

A jászapáti születésű Vágó Pál festőművész keze munkáját is magán viselik a Lengyelországból hazánkba érkezett, Bem-Petőfi Körkép / Erdélyi Panoráma alkotás fennmaradt darabjai. Az Erdélyi Panoráma az 1849. március 11-én vívott nagyszebeni csatát ábrázolja, ahol Bem József lengyel tábornok vezetésével a magyar honvédsereg fényes győzelmet aratott az egyesült osztrák és orosz haderő felett.


A hatalmas méretű vásznat lengyel és magyar festők készítették 1897-ben a magyar kormány felkérésére a lengyel Jan Styka vezetésével, olyan neves magyar művészek közreműködésével, mint a jászapáti Vágó Pál, a csatajelenetek kitűnő festője.

Az ópusztaszeri Feszty-körképhez hasonló óriási (120 méter hosszú, 15 méter magas) festményt az idő folyamán több, önálló motívumokon alapuló kisebb képre vágták. A tarnówi múzeumnak évtizedeken át tartó kutatómunkája során mostanra a körkép 24 részletét sikerült fellelnie, s 10 részlettel rendelkezik saját gyűjteményében.

A megtalált részeket lengyel szakértők az 1980-as években restaurálták. Magyarországon utoljára 2000-ben Szolnokon és Budapesten a Hadtörténeti Múzeumban kerültek bemutatásra a panoráma egyes fellelhető részletei. A tarnówi múzeum tovább folytatja kutatásait a fennmaradt részletek megtalálása érdekében, s a folyamatosan fel-felbukkanó újabb és újabb részek azt bizonyítják, hogy valóban van esély arra, hogy a korábban elveszettnek hitt darabok feltűnjenek különböző magángyűjteményekben, intézményekben, sőt talán múzeumokban is.

A lengyel intézet oldalán megtalálható a panoráma fekete fehér fotója, és kinagyított részletei is, melyeken színes betétekkel láthatóak a már megtalált részletek.

A Budapesti Történeti Múzeum az alábbi elérhetőségeken várja azok jelentkezését, akik úgy vélik, birtokában vannak a körkép egy-egy darabjának:
Telefon: (+36 1) 487 88 00, (+36 1) 487 88 54, e-mail: kapcsolat@mail.btm.hu

A 120 x 15 méter méretű festmény töredékei a Budapesti Történeti Múzeumban láthatók június 30-ig, a hét minden napján 10-18 óra között (Szent György tér, Királyi Palota).

További információkért kattintson ide:
http://www.polinst.hu/?page=2&uklad=5&full=1&id=564