Jászsági közreműködők a XV. Bakony Néptáncfesztiválon

Az elmúlt hétvégén (november 6-7.), Ajkán gazdára talált a 2009-es esztendő legnagyobb összegű amatőr néptánc együttesi fesztiváldíja. A fesztivál együttműködő, szervező partnere a jászberényi székhelyű Országos Néptánc Baráti Kör Egyesület volt. Az egyesületet alelnöke Lukácsi György a jászkiséri Pendzsom Táncegyüttes művészeti vezetője, és elnöke Kocsán László a Jászság Népi Együttes művészeti asszisztense képviselte a Jászságból.

Kocsán László a 6 tagú, országosan elismert néprajzos-néptáncos szakemberekből álló zsűrinek is tagja volt. Az eddig megrendezésre került 14 fesztivál mind kistérségi fesztivál volt. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője és a fesztivál igazgatója Kádár Ignác (az ONBK Egyesület elnökségi tagja) nem kis szervezőmunkával idén az országos fesztiválok rangjára emelte a Bakony Néptáncfesztivált.

Összesen 12 amatőr táncegyüttes, 16 produkcióval versenget a magyarországi amatőr fesztiválok 2009-es legnagyobb fesztiváldíjaiért. A Jászság Népi Együttes a fesztiválon nem indult, de különdíjat ajánlott fel: 2 fő részvételét a 2010-ben megrendezésre kerülő Nemzetközi Táncház és Zenésztáborban. A díjat a győrszentiváni Kiscserókok Táncegyüttes két fiatal táncosa Németh Dorina és Csizmadia Vilmos vehette át.

A zsűri egyöntetű véleménye alapján a 300 ezer Ft-os nettó fesztiváldíjat, kiemelkedő teljesítményéért a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes vehette át. 200 ezer Ft-os díjat nyert a győri Rába Táncegyüttes, 100 ezer Ft-os díjban részesült az Ürömi Öröm Táncegyüttes. Ezeken kívül 3 koreográfiai díj, és nagyon nagyszámú különdíj talált gazdára. (A díjazottak névsora megtekinthető: www.onbk.fw.hu)

(A mellékelt fotón a Csángó Fesztiválokról jól ismert erdélyi, magyarpalatkai banda muzsikál a táncházban.)