A trambulinról nem lehet büntetlenül a medencébe pisilni

Nagy János a Polgári Kör helyi elnöke köszöntötte azt a nagyjából kétszáz főnyi érdeklődőt, akik pénteken este megjelentek Bayer Zsolt, Tóth Gy. László és Zárug Péter Farkas fórumán. Az elnök rövid bevezetőjében egyrészt bedobta a köztudatba Dr. Bencze Izabella nevét, mint egy lehetséges jászsági országgyűlési képviselőjelöltét (korábban írtunk erről) - másrészt az influenzával történő ijesztgetésről szólt röviden, párhuzamot vonva az öt évvel ezelőtt fájdalmas kimenetelű népszavazás és a pillanatnyi influenza helyzet között. Akkor a kinti magyarokkal, most 45 millió hapcizó ukránnal ijesztgetnek minket - mondta Nagy János, majd átadta a szót a vendégeknek.

Tóth Gy. László arról a veszélyről beszélt, melyet az emberek apolitikussá válása idézhet elő, s melynek érdekében a baloldal mindent el is követ, mikor kommunikációik során azt sugallják, jobb ha mindenki távol tartja magát a politikától, hiszen úgyis minden párt korrupt és alkalmatlan az irányításra. Hogy miként jutottunk ide? - tette fel a kérdést. Természetesen az elmúlt húsz évben nagyrészt kormányon lévő szocialisták miatt, akiknek nem volt se gazdasági koncepciójuk, se értékrendjük, se kulturális hagyományaik. Szakértő kormányokról beszéltek, de csak egy dologhoz értettek: hogyan kell minél többet lopni. Mára az ország nagy részét széthordták.

Ugyanakkor az Antal és az Orbán kormány is nagy hibát követett el, hiszen nem hajtottak végre tömeges személycserét - mondta a politológus. Ezek meg ránk szabadultak és nincs aki rájuk adja a kényszerzubbonyt. Mindig megújulást hirdetnek, ám sosem történik semmit. Azt, hogy mit is akarnak igazából, nagyon jól tetten lehet érni a különböző írott fórumaikon, hiszen ott - mintha csak ők olvasnák - mindent gátlástalanul leírnak. Sokszor még olyanokat is, melynek tizedéért Bayer Zsoltot már ezerszer keresztre feszítették.

Az ezerszer keresztre feszített Bayer Zsoltkövetkezett, aki kétségtelenül az este húzóneve volt, és hozta is azt, amit az emberek vártak tőle, az alábbiakban megpróbáljuk hűen nyomon követni mondandóját.

Gyurcsánnyal kezdte. A volt miniszterelnöktől egy dolgot nem lehet elvitatni - mondta Bayer -, ő volt, aki először adott ideológiát a szociknak, mikor azt mondta: az országot kezeljük úgy, mint egy gazdasági társaságot. S mivel az államra ilyen esetben semmi szükség, hozzáláttak lebontani azt. Számukra ez egy szükségtelen rossz, így az élet minden területéről kivonják, és ehhez gyártanak utólag ideológiákat. Az államtalanítást a fejlődés szükségszerű és egyetlen járható útjának állítják be.

Kivonulnak az egészségügyből, az oktatásból, a közszolgáltatásból, honvédelemből. Azt állítják, ettől lesz az életünk, modern és európai, pedig ettől a mi életünk rohamosan romlik és ellehetetlenül, míg egy nagyon szűk réteg mérhetetlen mennyiségű pénzt keres. Fogták ezt az országot,és nekiálltak kft-ként üzemeltetni, mint tulajdonosok. Klebersberg Kúno hazájában tönkrevágták az oktatást. Ő - Trianon után!! - elérte, hogy nem volt gyerek, aki 4 km körzeten belül nem tudott iskolába menni. Ma meg odáig jutottunk, hogy az állam nem tud fenntartani iskolákat.

Bayer - amellett, hogy súlyos mondatokat mond - a humor fegyverét is beveti és mivel biztos benne, hogy a nézők között ott ül egy mszp-s kém (hiszen a klotyóra is hárman mennek utána) megszólítja a rejtőzködőt, akiről tudja, hogy most is itt van csak „lapít mit sz@r a fűben”. A közönségnek láthatóan bejön a szabadszájúság, melyet az est folyamán többször is bevet a publicista, aki nem érti, az itt lapuló (és társai) miért szeretik még mindig annyira a Ferit, mikor valószínűleg nem állnak vele üzlettársi kapcsolatban, így minden bizonnyal pont olyan sz@rul élnek, mint akik itt a teremben ülnek. De akkor miért szeretik mégis őt?- tette fel a költői kérdést.

Ezek után szót ejtett a vizitdíj-népszavazásról, melyről szerinte a szocialisták a mai napig azt hiszik, hogy arról a nyomorult 300 forintról szól, - pedig ott arról volt szó: bele lehet-e hazudni teljesen nyíltan egy nemzet pofájába? Mert - ismét egy Bayeres hasonlattal élve - az rendben van, hogy nagyjából mindenki belepisil a medencébe, de a népszavazás arról szólt, hogy valaki felment a trambulinra és onnan pisilt bele. Hiszen Gyurcsány ezt tette. És azt hitte, ezért szeretni fogják… És - Bayer nem is érti - de mintegy 800.000 honfitársunk még mindig bólogat neki.

Ha mindent összeszámolunk, 100 Ft- ból 70-et elvisz az állam, és azt mondja, hogy nincs. Nincs, támaszkodj magadra. Hányszor mondta el ezt az a kre.én, (vajon kire célzott??) hogy nem vagyunk elég mobilak, kreatívak, innovatívak… és még mindig vannak, akik ezt elhiszik… ide jutottunk - summázta szomorúan. Adóktól megnyomorítva, mindenből kisemmizve, az állam semmit nem segít. Márpedig ha az állam mindenhol leépít, akkor annak olyan következményei vannak, mint a magyar cigány konfliktus - világított rá az összefüggésekre Bayer Zsolt. A vidék Magyarországán ugyanis ma senki sem bízhat abban, hogy őt az állam a rendőrségen keresztül megvédi. Mert leépítették azt is. Előidézik ezt a helyzetet, közben meg csodálkoznak, mennyi itt a szélsőség… Hát mire számítottak?

És hogy mi lesz a kiút? Tavasszal a Fidesz megnyeri a választásokat. Ezt tudják a szocik is. A politikai háború itt a győzelem arányáról szól. A Fideszen kívül minden erő abban érdekelt, hogy a pártnak ne legyen meg a 2/3-os többsége. Ha azonban meglesz, akkor egyszerűbb lesz az ország morális rendbetétele. És talán ez még fontosabb a gazdaságnál is. Az első lépés azonban a felelősségre vonás kell, hogy legyen, mert ha ezt nem tesszük meg, kihúzzuk a szőnyeget a rendszerváltás ethosza alól.

Ugyanakkor aki azt mondja, hogy ez megtehető törvényes eszközök nélkül is, az az ügyünk sírásója - figyelmeztetett a publicista. A jogállamot, demokráciát nem lehet egy mozdulattal zárójelbe tenni. Ha így lenne, akkor semmi sem különböztetne meg bennünket a jakobinusoktól, Kun Béláéktól, vagy a nyilasoktól - tette hozzá. A megkerülhetetlen elszámoltatás csak jogállami kereteken belül lehetséges, ám nem megspórolható.

Bayer Zsolt a végén a Nyugati civilizáció iszonyatos válságáról szólt, mely szellemileg, morálisan, ideológiailag egyaránt érezhető. Egész Európa egy nemzeti reneszánsz küszöbén áll. A történelem - Marx-szal ellentétben - igenis ismétli önmagát, mindig vannak nagy kultúrák, melyek egy idő után összeomlanak. Itt is ez várható. Emlékezzenek a szavamra - villantotta fel látnoki képességét -, húsz év múlva nem lesz Európai Unió, mert azt a globális tőkés világgazdaság, a piac igénye és kényszere hozta létre. A nyugatnak mi azért voltunk fontosak, mert ott mát felhalmozódott annyi sz@r, hogy nem tudták hova elsózni.

De miért is csodálkozunk? Egy olyan világban, ahol Győzike a frankó, ahol 300 millió ember elhiszi, hogy az intelligens mosópor megkülönbözteti a pörköltet meg a fagyit, ahol százezreknek az a hétvégi programja, hogy az ember beteszi a gyerekét a bevásárlókosárba, és elmegy plázázni… - az a civilizáció összeomlás előtt áll.

Ami jó, mert új jön a helyén. És miután nekünk minden a nyakunkba szakad, unokáink újra nemzetállamot fognak építeni. Ám nem lesz mindegy, milyen lelki, szellemi, morális állapotba leszünk. Akkor, ott, a nemzeti reneszánsz idején jó lenne ha ez a szeretett nép minimum olyan lelkiállapotban lenne, mint most a szlovákok vagy a románok… Ez nem lesz kicsi munka, de ha mi nem kezdjük el, akkor senki… - zárta mondanivalóját Bayer Zsolt.