Postaavató

Képeink a Galériában!Képeink a Galériában!Szerdán délután két órakor - csekket szorongató nagymamák és leveleket, csomagokat feladni kívánó berényiek helyett - népviseletbe öltözött lányok és fiúk ropták az újonnan kialakított ügyfélpultok előtt. A kultúra ilyetén módon történő közvetítése persze nem része a Posta új szolgáltatásainak, a kis közjáték csupán a hivatalos megnyitó része volt, melyen Csáki György a Magyar Posta elnöke is részt vett, aki az ünnepség után Gedei Józseffel, Jászberény polgármesterével együtt sajtótájékoztatót is tartott.

Szeptember közepén befejeződött Jászberény főpostájának felújítása. A korszerű, nyitott pultos ügyféltérben kényelmesebb, modernebb körülmények között vehetik igénybe az emberek a postai szolgáltatásokat.

2009-et a Bizalom Évének nevezte el a Magyar Posta. A legutóbbi felmérések szerint is a tűzoltók után a postásokban bíznak legjobban az emberek. Ezt a bizalmat igyekszik megtartani, és erősíteni a társaság. Ennek egyik megnyilvánulási formája, hogy az átépítésre, felújításra szoruló postákon lebontják a bankfalakat. Így közelebb kerülhetnek az emberekhez. Jászberényben is ez volt az első lépés.

A mintegy 700 négyzetméteres alapterületű postán közel 120 négyzetméteren végeztek valamilyen munkálatot. A főpénztár és az egyik munkaasztal áthelyezésével átalakult a felvételi terem. Új, önkiszolgáló postabolt nyílt. Korszerűsítették a világítást, a biztonsági berendezéseket, felújították az ügyféltér burkolatát. A szélfogóban olyan helyiséget alakítottak ki, amelyben bizalmas légkörben intézhetik biztosításaikat vagy pénzügyi tranzakcióikat az emberek.

Az épületgépészeti átalakításkor korszerűsítették a szellőző- és fűtőrendszert, a bejáratnál hőlégfüggönyt szereltek fel. Modernizálták az informatikai rendszert, és ügyfélhívó berendezés is szolgálja a gyors, kényelmes postai szolgáltatásnyújtást, bár ezt még mindenki szerint szoknia kell a berényi közönségnek.

A Magyar Posta több mint tíz és félmillió forintot költött a felújításra. A tervező a szolnoki ÁTÉR Építész Bt. Volt, a kivitelezést a Mezőkövesdi Bútoripari Kft. Végezte.

Képeink a Galériában!Képeink a Galériában!Mint Csáki György az ünnepséget követő sajtótájékoztatón elmondta, mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a hamarosan bekövetkező piaci liberalizáció után is a Magyar Postára bízzák küldeményeiket az ügyfelek, bár ezzel kapcsolatban annak az aggodalmának is hangot adott, hogy az új piaci szereplők majd nagy ügyfeleket illetve a nagy lakosságszámú településeket próbálják majd levadászni, a többiekkel pedig nem törődnek majd. Nehéz lesz velük lépést tartani, hiszen a Posta minden szabályt, előírást betart és ezzel bizony hátrányba kerülhet egyes vállalkozókkal szemben. Egyedül a jobb és olcsóbb szolgáltatásokkal tudnak védekezni a majdani piacvesztés ellen. Ezt a célt szolgálja a lezajlott átalakítás is, mely az ügyfelek mellett természetesen a dolgozók munkakörülményeit is javította.

A 28 ezer lelket számláló Jászberényben 11 ezer címhelyre kézbesítik a küldeményeket. A jászság fővárosában 59 postás teljesít szolgálatot.