'56 emlékezete

Pénteken délelőtt tíz órakor, a Ferencesek temploma melletti ’56-os emlékműnél gyűltek össze a jászberényiek - legalábbis azok, akik ezt közülük fontosnak tartották - hogy megemlékezzenek az 1956. október 23-án kitört forradalom 53. évfordulójáról.

Fotók: Szalai GyörgyFotók: Szalai GyörgyAz ünnepi megemlékezések sorozata azonban már előző nap elkezdődött, hiszen a Fehértói temetőben, a forradalom jászberényi mártírjainak emlékére felállított kopjafáknál dr. Medvegy János apátplébános és Szabó Róbert református lelkész mondott imát. A csütörtök délutáni megemlékezésen a hozzátartozók mellett a POFOSZ valamint az 56-os Szövetség helyi szervezetei, illetve a város ifjúságának képviseletében a Lehel Vezér Gimnázium tanulói helyeztek el virágokat.

Pénteken szokás szerint istentisztelettel vette kezdetét az ünnepi megemlékezés programsorozata, melyet dr. Medvegy János celebrált. Szólt az 56-os hősökről, kik közül sokat kivégeztek, még többet börtönbe zártak. Ezeknek az embereknek a cselekedetei a mai napig példaként kell, hogy előttünk álljanak. Nekünk az a feladatunk, hogy méltóak legyünk az emlékükhöz – mondta az apát úr.

A templom mellett felállított színpadon a Lehel Vezér Gimnázium tanulói emlékeztek a forradalom napjaira, felidézve az ahhoz elvezető eseményeket, és megvilágítva 1956 októberének-novemberének napjainkig ható üzenetét. A megjelentek körében nagy sikert arató műsort, melyben a Palotásy zeneiskola növendékei is közreműködtek, a gimnázium négy pedagógusa, Anticsné Szűcs Andrea, Deméné Ilonka Gabriella, Forgó Katalin ésTóth Marianna állította össze illetve tanította be.

A műsor után a helyszín megjelenő pártok, szervezetek és intézmények képviselői helyezték el koszorúikat az emlékmű talapzatánál. (Az ünnep magasztosságát tiszteletben tartva, csak egy zárójel erejéig érdemes megjegyezni, hogy talán van jelzésértéke, hogy mely szervezet, párt nevében ki helyezi el a koszorút. Szentesi Mihály például már „ünnepségek óta” magányos koszorúzó az MDF nevében, most pedig a Fidesz koszorúját kísérők közül tűntek el az eddig azért ott még fel-feltűnő helyi képviselők. Ott volt viszont Zircher Tibi bácsi, kiről már régóta nem lehetett hallani. Úgy látszik, most ez a harmadik – negyedik ? – sor pályára küldése volt a mindenki számára elfogadható kompromisszumos megoldás… )

A koszorúzás után a jelenlévők egy része még átsétált a Városházához, ahol az 1956-os forradalom mártírjainak emlékére még 1989-ben elhelyezett emléktáblánál, dr. Rózsa György, az ’56-os szövetség tagja, személyes emlékeit felidézve beszélt azokról a hősökről, akik akkor Jászberényben szembeszálltak az ideérkező szovjet csapatokkal.

A rövid beszéd után polgármesteri fogadással zárult az ünnepi rendezvénysorozat. Az ünnepségeken magát nem képviseltető Jobbik, a délután folyamán külön tartott megemlékezést, ugyancsak az ’56-os emlékműnél.