Az Ínyenc nappal zárult a 4. Zagyva Party Fesztivál

Vasárnap a fesztivál záró napján a kulináris élvezetek vették át zenétől a főszerepet. Legalábbis délelőtt, amikor a hagyományos főzőverseny és a Pálinka mustra kóstolása zajlott. Volt még egy esemény is, ami ugyan nem kapcsolódik a gasztronómiához, mégis az esemény történetében „ínyencségnek” számított. A reggeli órákban érkezett meg hozzánk a győri Ifjúsági Olimpia lángja, ami a mintegy negyven kísérővel körbefutott városunkon.

Kora reggel gyülekeztek a főző csapatok, hiszen azért egy-egy komolyabb étel elkészítéséhez bizony órák kellenek. Így időben kellett nekifogni a főzésnek ahhoz, hogy az kiírt határidőre elkészüljenek a finomságok. A hangulatra azonban erősen rányomta bélyegét a hajnali tragédia, ahol két ismert jászberényi fiatal vesztette életét. Szinte nem is volt olyan csapat, akik nem ismerték volna őket. A versenyzők között voltak, akik megmaradtak a hagyományos bográcsnál, olyanok is, akik a nagyi békebeli sparheltjét hozták magukkal és olyanok is, akik versenyen kívül tárcsán sütöttek lángost a csapattagoknak. Nagy volt a sürgölődés. Aki kilenc óra felé jött ki a szigetre, azt már a levegőben terjengő finom illatok fogadták. A katlan színpadon pedig tíz órától megkezdődött az első látványfőzés, amikor is Ágota Róbert mesterszakács (Arizona Steak House) adott bepillantást a steak készítés rejtelmeibe. Természetesen az elkészült sülteket meg is lehetett kóstolni. És hogy az ital se maradjon ki, arról Molnár Róbert sörkóstolóval egybekötött házi sörfőzési bemutatója gondoskodott. Igazi ínyencségnek számított az iráni csoport látványfőzése is, akik egyik nemzeti ételüket a kebabot készítették és kínálták az arra járóknak. Tényleg remek íze volt. Én viszont a kóstoló után hazafelé vettem az utam, ugyanis már várt ebédre a díjnyertes gulyás.

Köszönhetően a finom ebédnek egy kicsit bealudtam és így lemaradtam a főzőversen és a Pálinka mustra eredményhirdetéséről is. Sebaj, valahol biztosan rálelnek az érdeklődők a végeredményekre. Mire kiértem addigra már nagy volt a nyüzsgés a Torony Pódium körül, ahol Müller Péter Sziámi és zenésztársai készülődtek koraesti koncertjükre. Igazán érdekes volt nézni a gyülekező közönséget, akik szinte minden korosztályt képviseltek a gyerekektől egészen a nyugdíjasokig. A koncert alatt kiderül, hogy voltak olyanok szép számmal, akik kívülről fújták a nótákat és olyanok is, akik láthatóan most először találkoztak ezzel a műfajjal. A közös pont az volt, hogy minden érdeklődő élvezte a dalokat, pedig azok időnként meglehetősen fajsúlyos gondolatokat hordoztak. Persze a szöveg mellet zeneileg is remek volt az összeállítás. Bebizonyította, hogy az alternatív zene is lehet közönség szórakoztató, csak megfelelő előadók tolmácsolása kell hozzá és persze az, hogy levessük előítéleteinket a műfajjal szemben.

A koncert végeztével már gyülekeztek az érdeklődők a nagy színpad előtt, ahol az egyik legnagyobb múlttal rendelkező hazai rock banda a Karthago készült színpadra lépni. Bevallom őszintén, hogy én menet közben feladtam és elindultam haza. Valahogy úgy éreztem magam, minta betértem volna egy jó egri pincébe egy pohár finom borra és helyette kisfröccsöt kaptam volna. A nagyfröccstől sem lettem volna boldogabb, sőt akkor sem, ha mindez ingyen van, mert én egy szép emlékeket idéző pohár finom borért mentem oda. Ez nem minősítése a koncertnek, csupán a saját benyomásom, de azért remélem sokan voltak olyanok, akik másként éreztek és ténylegesen azt kapták, amire számítottak.

Ha röviden összegezni kellene a négy nap alatt fesztiválon töltött jó néhány óra alatt összegyűjtött élményeimet. A fenti megjegyzésem ellenére ismét azt mondhatom, hogy ezúttal is nagyon igényes és sokszínű zenei programról gondoskodtak a szervezők. Nem csupán igazi nagy nevek léptek a színpadokra, hanem kevésbé ismert tehetséges fiatalok is. Ugyanazt kell írjam, amit egy éve, hogy a szervezőknek jövőre is igen nehéz dolguk lesz, ha túl akarják szárnyalni az idei színvonalat, sőt már akkor is, ha „csak” az idei megtartását tűzik ki célul.
Az utolsó napon készült képriport a fotókra kattintva megnyílik a galériában.