Gondolatok a XX. Csángó Fesztiválról

Túl vagyunk a XX. Jubileumi Csángó Fesztivál rendezvényein. Majdnem egy hónap telt el a „Viszontlátásra Jászberény!” című főtéri záró ceremónia óta. Ismét megmutatta a rendezvény, hogy nemes célért igenes össze tudnak fogni az emberek, a színes táncok, viseletek hagyományok világa a XXI. század felgyorsult emberét is megállítja, elvarázsolja, elgondolkodtatja pár napra Jászberényben.

Beszűkült pályázati lehetőségek, kevesebb támogató, szponzor. Nem kis fejtörést okozva a programok szervezésében, így futottunk neki a XX. Jubileumnak. Így is közel 40 program 7 helyszínen, 15 zenekar, 10 jászberényi együttes, 25 hagyományőrző együttes Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, és 4 külföldi együttes és megközelítőleg 1000 fő művészeti közreműködő gazdagította a fesztivált. Új elemként jelentkezett a székely kapukkal ellátott „Ízek utcája”, melynek igényes faházai méltán elnyerték a fesztivál vendégeinek tetszését.

Az idei év megmutatta, hogy vigyáznunk kell a fesztiválra. Akkor tudjuk igazán megvédeni a fesztivál hordozta értékeket, ha az önkormányzat, a városi intézmények összefogva mind a fesztivál mellé sorakoznak fel. Értem ezalatt például, hogy a fesztivál ideje alatt ne lehessen önkormányzati tulajdont, intézményi területet, más, a fesztivál gondolatiságával nem megegyező, ellentétes célra bérbe adni. Kivétel képezne ez alól, ha a fesztivál igazgatójával történt egyeztetés után kerülne erre sor.

Viszont meg lehetne teremteni, le lehetne tenni az alapját a Jászberényi Nyár-Vigadalmi Napok keretében és segítségével megvalósuló Jászberényi Vállalkozók Fesztiváljának, ahol minden helyi vállalkozó, kereskedő, vidámparkos, sütödés összefogva, egymást segítve alakítaná ki, szervezné a város főterén, a szigeten, különböző helyszíneken a programjait, ezzel is gazdagítva Jászberényt.

Jászberény méltán lehet büszke arra a kulturális misszióra, amit csángó magyar emberekért, a magyar és más nemzetek kisebbségeiért végez évről évre. Az idei fesztivál azt is megmutatta a figyelmes néző számára, hogy vannak csángó földön olyan elkötelezett fiatalok, kik tanulják apáiktól, anyáiktól a táncokat, énekeket, hagyományokat, s ebben mi, jászberényiek, a fesztivállal példát mutatva segítünk nekik. A csángók és Jászberény közötti kapcsolat elhivatottságának szép példája, koronája lehetne egy csángó magyar testvértelepülés választása.

Végezetül álljon itt azoknak a névsora, akiknek köszönhetően létrejött a fesztivál:

Szűcs Gábor - a fesztivál igazgatója, főrendezője
Kocsán László - a fesztivál főrendezője, a IV. Magyar-Magyar Konferencia szervezője,
Urbán Mária és Kuli Orsolya - főrendezők,
Dudás Dóra - marketing és kommunikáció
Ballagó Bernadett - rendező, vásár szervező,
Havrán Bettina - főszervező,
Molnárné Pete Mariann - tolmácsok szervezője
Péter Szilárd - főszervező
Némediné Béres Judit - tolmács, ügyintéző
Bányai Zoltánné - gazdasági ügyintéző

Péter Zsuzsanna, Busai Norbert, Mosóczi Lívia, Dudás Dániel szervezők,
Faragó László, Gorácz József, Szalai György, Szikra-Tóth Sándor, Mucsi Gyula, fotósok
Kovács Levente, Kovácsné Pénzes Tímea, Pénzes Tivadar, Pénzesné Kovács Marika, Péter Attila, Péterné Varga Erzsébet, Vajai Franciska, szervezők, segítők

Külön köszönet a Jászságos táncosoknak, a jelentkezett önkénteseknek és mindenkinek, aki hozzájárult az idei XX. Jubileumi Csángó Fesztivál, Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja megrendezéséhez.

Találkozunk, találkozzunk 2011-ben a XXI. Csángó Fesztivál, Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválján!

Fotók: Kocsán László