Fehérlófia nyomán

"Mesésen" kezdődött a MALOM Film-Színház Fehélófia jegyében szervezett programsorozata, mely a tervek szerint jócskán átnyúlik majd 2010-re is.

Szántai LajosSzántai LajosDecember 17-én délután láthatóan sok pedagógusok és diák is helyet foglalt Szántai Lajos történész előadásán, aki nem kevesebbre vállalkozott, minthogy meséről mesélt a MALOM széksoraiban helyet foglalóknak, amit azok utólag bizonyosan nem bántak meg, még akkor sem, ha nem egy szokásos meseelemzést hallhattak - de hát maga a mese sem nevezhető annak.

Fehérlófia története ugyanis - legősibb tündérmeséink egyikeként - egy kozmikus világérzést, természetközelséget, őseink múltban gyökeredző, még ki nem kezdett világlátását őrzi. Oly korból származik, mikor az emberek a világot és önmagukat egységnek gondolva, égi és földi dolgok között szoros összefüggéseket tételeztek fel.

Ezt a mitikus, naiv világképet - mely a tudományos gondolkodás elterjedése előtt élők kozmológiai ismereteinek foglalata volt - tükrözi a mese jelképekben, analógiákban megfogalmazott jelrendszere, s ezen a mezsgyén indulva próbálta a hallgatóságot kalauzolni a történet bugyrain keresztül a szimpatikus történész, aki jó két óráig beszélt, de ahogy észrevettük, legalább annyi még benne is szorult. Ám az idő nemcsak a mesékben, hanem itt a Zagyva partján is rohan, pedig nálunk egy esztendő nem is három napig tart.

A remek előadás után a színház székei csak félórányira maradtak üresen, és az esti programra, mikor Berecz András várta a nagyérdeműt, megint csak megteltek. A kiváló mesemondó, akit csak jobb híján lehet így nevezni, hiszen jóval több annál, jó szokásához híven ismét elvarázsolta a közönséget Sose Sára című előadóestjével. Itt is tanúi lehettünk Berecz András nagyszerű képességének, ahogy a pillanatnak és a hely hatásának engedve formálja, gyúrja, éli át újra és újra meséit.

Mezei Szilárd TrióMezei Szilárd TrióSzép kerek volt így együtt ez az este, és aki a szavak mellett egy kis zenei ínyencségre vágyott, annak csak egyet kellett aludnia, mert másnap Mezei Szilárd és társai adtak emlékezetes koncertet Fehérlófia címen. A nemzetközi szinten is elismert csapat már nem először járt Jászberényben, mindazok nagy örömére, akik szeretik az improvizatív dzsesszt.

A Fehérlófia sorozat következő programjára 2010 elején kerül majd sor, mikor január 15-én, 18 órakor Grandperre Attila csillagásznak, a Vágtázó Csodaszarvas énekesének előadását hallgathatják meg az érdeklődők.