Élmények tarlón és füvön

2010 júliusának utolsó és augusztusának első napja mind a fényszaruiaknak, mind a környező települések lakóinak gazdag programválasztékot kínált.

Fotók: Pál Katalin AlízFotók: Pál Katalin AlízA rendezvények közül, időben korábbi a III. Tarlófesztivál volt, amit július 31- én, Jászfényszarun, a 32-es út körforgalmi csomópontja melletti tarlón tartottak meg. A rendezvény délelőtti programja a hagyományoknak megfelelően alakult; a Tarló hétpróba versenyen induló csapatok versengését követhettük nyomon. A végrehajtandó feladatok között szerepelt többek között a gamóhajítás, bálagörgetés, bálaépítés. Utóbbi versenyszám alkotásai, a 32-es főútvonalon közlekedők számára most is megtekinthetők, hiszen közvetlen az út mellett találjuk őket. Idén először rendezték meg a Tarlófesztivál keretein belül az Aratóétel főző versenyt és a kenyérsütő versenyt.

A délután még a délelőttitől is színesebb programokkal várta a résztvevőket, már csak azért is, mert déltől a Fokszínpadon érdekes előadásokat tekinthettünk meg. Itt a program délben kezdődött meg, a Szuhafői Dalárda műsorával. Ezt a Tarló hétpróba verseny eredményhirdetése követte. A délután folyamán Hagymási Imre Póruljárt uraság című komédiáját adták elő a Napsugár gyermekszínpad tagjai, Kovács Andrásné rendezésében.

Természetesen az sem maradt titokban, hogy ki nyerte az Aratóétel főző és kenyérsütő versenyt. A délutánt a továbbiakban a Herédi amatőr tánccsoport, a csécsei, pusztamonostori és jászfényszarui Népdalkörök bemutatója színesítette tovább. Ám az igazi csemege estig váratott, egészen pontosan váratott volna magára. Esti előadóink közül a turai Zagyvabanda felejthetetlen koncertet adott a sátorban. Ezt azért fontos kiemelnünk, mert a délután folyamán nem várt, heves esőzés érkezett, ami Király Viktor fellépését teljességgel lehetetlenné tette.

A rendezvény különlegessége volt, hogy itt lehetett első alkalommal hozzájutni a 20. születésnapját július 13- án ünneplő Mi újság Fényszarun? következő lapszámához. Mindezeken túl leszögezhetjük, hogy a III. Tarlófesztivál élvezetes és érdekes programot, jó szórakozást kínált a tartóra kilátó kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Ám augusztus 1-je sem tartogatott rosszabb programot az előző napitól. Igaz, a II. Fogathajtó verseny inkább a lovak szerelmeseink nyújtott nagy élvezetet, a verseny résztvevőinek pedig mérkőzési lehetőséget.

A délelőtt folyamán póni, félvér, egyes és kettes fogatok akadályhajtó versenyszámának I. fordulóját, délután pedig az egri Mátyás Udvarház bemutatóját és Ézsiás Dominika díjugrató bemutatóját tekinthettük meg. Ezt szlovén vendégeink, hamisítatlan vadnyugati hangulatot kölcsönző előadása követte, majd a délután folyamán, a póni, félvér, egyes és kettes fogatok akadályhajtó versenyszámának II. fordulóját kísérhettük figyelemmel.

A program annyira színes és sokak- még e sorok írójának számára is olyan lebilincselő látványt nyújtott, hogy teljesen megfeledkeztek az időről. Az idő múlását csak úgy kísértük figyelemmel, ahogy a Nap lassan lekúszott az égboltról. Ahogy a szürkület árnyai egyre hosszabbra nyúltak, úgy fogytak a versenyzők. Mire beköszöntött az este, megtudtuk, mely műsorszámot ki nyerte, milyen díjat érdemelt munkája jutalmaként. Az eredményhirdetéssel véget ért egy szintén nagyszerű és látványosságban bővelkedő nap, és egy felejthetetlen hétvége.