Meghallgattattunk

Csukjuk be az ajtót, nehogy kimenjenek akik már itt vannak – mondta Dr. Gedei József polgármester, tréfával próbálván elütni az időt, miközben arra várt, hogy képviselőtársai legalább olyan létszámban megjelennek, hogy megnyithassa a képviselő-testület rendkívüli ülését. A jelenlévők egyike reménykedve ment ki a folyosóra, hátha összefut még pár képviselőtársával. Talált is egyet, ám így is csak tizenketten voltak...

Mikor aztán megérkezett a tizenharmadik városatya, hivatalosan is kezdetét vette, a közmeghallgatás, melynek központi témája a város 2010. évi költségvetése volt, különös tekintettel a fejlesztésekre. Egy rövid bemutató kapcsán a jelenlévő harminc főre rúgó közönség (melyben körülbelül egyforma arányban képviseltették magukat a hivatali dolgozók, a média és a lakosság) megismerhette, miként újul meg Jászberény az elkövetkező három évben. A bemutató vagy hidegen hagyta, vagy a szótlanságig lenyűgözte a megjelent polgárokat, mert a témával kapcsolatban talán ha egyetlen érdeklődést rögzíthet majd a jegyzőkönyv vezetője.

Az annak kapcsán felvetődött kérdések körüljárása után a polgármester egy huszárvágással le is zárta volna az összejövetelt, ám ekkor többen is jelezték, más témában szívesen élnének a kérdezés lehetőségével. Elsőként Bene László érdeklődött a polgármestertől, hogy az ő (mármint Bene – a szerk.) elmúlt hónapok során kifejtett tevékenysége alapján kíváncsi lett-e a polgármester, mi történik a JVV Zrt. háza táján? És ha igen, a kíváncsisága miért nem még 2006-ban tört felszínre, hiszen már az új önkormányzat megalakulása után illett volna átnézni a vagyonkezelő cég ügyeit…

Gedei József ugyan értette az aggodalmat, azt viszont nem, hogy az alaposságáról ismert Bene úr figyelmét hogy kerülhette el, hogy a cég átvilágítása még 2006-ban megtörtént. Ugyanakkor azt is elismerte, a JVV Zrt. körül még mindig felmerül számos tisztázandó kérdés. A cég vezetője például nem tájékoztatja őt kellően, még kérésre sem. Hogy valóban alaposabb vizsgálatra van szükség azt a hét elején a Jászvíz Kft. éléről eltávolított ügyvezető levele is megerősítette a polgármesterben, mely által bizonyos bűncselekmények gyanúja is felmerült. Gedei József ezért – hűtlen kezelés gyanúja miatt - hivatalból tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. És ha már a feljelentéseknél tartunk… a városvezető azt is közölte, hogy a Lehel Sport Kht-vel múltbeli tevékenységével kapcsolatban – az ügyben alakult bizottság vizsgálatai illetve szintén egy levél alapján – ugyancsak értesítették az Állami Számvevőszéket és az adóhatóságot.

Egy Iskola utcában lakó úr az utak hótól történő megtisztításáról érdeklődött, illetve azt kérdezte, miért nincs jegyzőkönyvvezetés a képviselők lakossági fórumain. Az is nehezményezte, miért zárják sokszor rövidre ezeket az összejöveteleket a képviselők azzal az indokkal, hogy dolguk van…

Egy érparti lakos választókerületének képviselőjét kritizálta, nemcsak az önkormányzatban végzett munkája miatt, de a kerületében történő megjelenéseinek számát is keveselte. Nem tart lakossági fórumot, nincs semmilyen kapcsolata az őt megválasztókkal – hangzott el a vád, de maga a városvezetés is meg lett szólítva: Jászberény bizony nem úgy fejlődik, ahogy erre lehetőségei alapján módja lenne. Ennek pedig valószínűleg felelősei vannak… Sok elkészült beruházás színvonala kritikán aluli. Talán ki kellene egy-két külföldi utat hagyni, hogy legyen több pénz ezekre.

A válaszban elhangzott, hogy az említett képviselő valóban kevésbé tartja szem előtt a kerület ügyeit, bár Gedei József még annakidején felajánlotta, hogy – mivel ő is képviselő – társa helyett szívesen találkozik a lakókkal. Ugyanakkor az elvárás a képviselőkkel szemben talán túl magas – mondta a polgármester, mint ahogy a rendszerváltás után az országban is mindenki azt gondolta, hogy ezentúl minden szép és jó lesz. Sajnos ez nem így van – és ebben bizony mindenkinek megvan a személyes felelőssége.

Az is szóba került, hogy a polgármester parlamenti képviselőként kevésszer emelte fel a hangját a Jászság érdekében. Gedei József erre úgy reagált, hogy meg kell nézni felszólalásai számát és témáját, s ezek tükrében nincs miért szégyenkeznie, főleg ha figyelembe vesszük, milyen összegű forrást sikerült a választókerületbe hoznia.

Egy berényi vállalkozó – amúgy a polgármester szomszédja is egyben – szintén ez előbbi vádat vetette a városvezető szemére, valamint arról is érdeklődött, miért nem kapnak a mikro- és kisvállakozások megfelelő támogatást a Jászságba irányuló pénzzuhatagból. Válaszként elhangzott, hogy ehhez bizony pályázni kellene, hiszen manapság általában ez a feltétele a támogatáshoz jutásoknak. Élni kell a lehetőségekkel – mondta Gedei József.

Ezután szó esett még a gazdasági tengelyekről, a nyilvánosság szükségességéről…, a végére azonban valóban úgy tűnt, mintha a felek elbeszéltek volna egymás mellett és a hétköznapokban bármennyire is szomszédok, itt most egyre távolabb kerültek egymástól.

A közmeghallgatás ugyanakkor egyre jobban közeledett a végéhez, hiszen az idő elszaladt, és többen – így a sajtómunkások is - csendben elhagyták a termet, mivel az Ifjúsági Házban egy újabb rendezvény várta a helyi közélet iránt érdeklődőket, ahol Dr. Bencze Izabella volt a Polgári Kör vendége.