El nem küldött levelek, meg nem talált forintok

Kampányok közeledtével szokás szerint minden oldalon megjelennek, ismeretlen informátorok, postaládába bedobott levelek, véletlenül felbukkanó bizonyítékok a múlt homályából. Így járt most Balogh Béla képviselő úr is, akinek egy – általa ismeretlen - úriember adott át egy szatyornyi levelet. A nagyjából 200-250 borítékon az azóta megszűnt Víziközmű Társulás szerepel feladóként, ám a levelek tértivevényes szelvénnyel ellátva, de sértetlenül pihentek eddig valahol, míg csak nem juttatták el azokat a képviselő úrhoz.

Az ez okból összehívott sajtótájékoztató elején még maga Balogh Béla sem tudta, csak a 2004-es dátumból vélelmezte, hogy mi lehet a levelekben, ám a borítékok pakolászása közben egyszer csak véletlenül kinyílt az egyik, így aztán mégiscsak előkerült a benne szereplő levél, melyben a Víziközmű Társulat a fizetendő érdekeltségi hozzájárulásról tájékoztatja a lakosokat. A képviselő elmondta: a társulatnak 100 milliót meghaladó hiánya keletkezett, ám hogy is lenne esély ennek megtérülésére, mikor meg sem keresték a lakosokat. Vajon ők hogyan vettek részt ebben a beruházásban? –kérdezte. A már megismert ügyek mellett újabb dimenziót vet fel egy ilyen nagyságrendű felelőtlenség – mondta.

Balogh Béla kitért az Apponyi Iskolát érintő sikkasztási ügyben elkészült könyvvizsgálói beszámolóra is, melyben megállapították, hogy a belső ellenőrzés során végzett kockázatbecslés és elemzés nem volt megfelelő mélységű és nem a nagy kockázatokkal bíró területekre koncentrált. A vizsgálat szerint nem voltak megfelelő előírások a pénzkezelésre sem. A sikkasztás három éven keresztül folyt, ez az ellenőrzés felelősségét még inkább felvetik. Ugyanakkor, bár mellékszál, de az is kérdéseket vet fel, hogy miért történt meg az, hogy maga a könyvvizsgálói jelentés sem készült el a megbízásban rögzített időpontig…? – tette fel a kérdést Balogh Béla.

Ha már ott volt a sajtó, szó esett az elmaradt négy fős polgármester-jelölti vitáról is, melyre a szocialisták szívesen vállalkoztak volna, sőt ők egy Gedei József – Szabó Tamás kettős felállásban is benne lettek volna, ám ez irányú kezdeményezésükre nem kaptak visszajelzést. Mint elmondta, nem értik hogy a Fidesz polgármester jelöltje, miért nem kívánja ütköztetni a programjaikat – a szocialisták egyfajta bujkálásnak, politikai gyávaságnak tekintik mindezt – jelentette ki a párt helyi kampányfőnökének szerepét is betöltő képviselő.