A viharos múlt után új szelek fújnak a JVV Zrt.-nél

Jászberény szerencsés helyzetben van, hiszen a várost üzemeltető gazdasági társaságok élén olyan személyek állnak, akik szakmailag és elhivatottságuk tekintetében is megkérdőjelezhetetlenek, miként közéleti és magánéleti tevékenységük is az – mondta szerda délelőtti sajtótájékoztatón Győriné Baranyi Mária, a Jászberényi Városüzemeltetési és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója a cég által szervezett sajtótájékoztatón.

Győriné Baranyi MáriaGyőriné Baranyi MáriaA cégvezetés azt szeretné, ha a lakosság minél jobban megismerné az ott folyó munkát, és javaslataival, problémafelvetéseivel segítené azt, amire természetesen eddig is volt példa – mondta a vezérigazgató asszony, aki ígérte, hogy a kritikákat megpróbálják anyagi lehetőségeik szerint orvosolni. Hogy azért hirtelen nagyot ne álmodjunk, azt is hozzátette, bizony sok mindenre nincs keret, hiszen ők is csak addig nyújtózkodhatnak, ameddig az önkormányzat által biztosított takaró ér. Nyilván ha több fedezet lesz, több eredményt tudnak felmutatni. Folyamatban lévő KEOP pályázatokkal tudják kiegészíteni a büdzséjüket, most is be van néhány adva, többek között a kezelésükben lévő épületek fűtéskorszerűsítését ebből próbálják majd megoldani.

A jövőben a hatékony munka érdekében szorosabb együttműködést terveznek úgy az önkormányzattal, mint a jászberényiekkel. Azért vagyunk, hogy szolgáljuk a lakosságot – mondta Győriné, majd átadta a szót a JVV Zrt. leányvállalatait vezető munkatársainak.

Molnár Tamás a Berénykom ügyvezetője arról beszélt, hogy a társaságnak az elmúlt időszakban a tél illetve a sok csapadék jelentette az igazi kihívást, ám a kötelezettségeiket tudták teljesíteni. Most az esőzések, olvadások miatt a csapadékelvezetés áll a középpontban, munkatársaik a lakosság bejelentései alapján a belvízelvezető rendszerek működését biztosítják. Később az időszerű tavaszi munkákon lesz a sor, mint a zöldterület karbantartás, az utak, műtárgyak helyrehozása. Ezekben nagy segítséget jelentenek a nemrég beszerzett gépek: konténeres autók, traktorok kisgépek, mellyel könnyebb, hatékonyabb lett a munkájuk.

Csiszér GézaCsiszér GézaBemutatkozott a Jászvíz Kft új ügyvezetője Csiszér Géza is, aki 2001 óta dolgozik a cégnél, ahol korábban leginkább az útkezeléssel foglakozott. Két hete kapta a megbízást. Fontos és egyben kötelező alapfeladata az önkormányzatnak az ivóvízellátás és a szennyvízkezelés, ami szerencsére zökkenőmentesen üzemel a városban, még ha néha akadnak kisebb gondok is, mint például a Szent István körúti szennyvíz végátemelőtől a szennyvíztelepig húzódó vezeték melynek kapacitását kinőtte a város. Ez már egy éves probléma, ám ide nagy költséget felemésztő beruházás kellene. Itt is a folyamatban lévő KEOP pályázat lehet a megoldás. Addig is a nagy esőzésekkor szivattyúzni, fertőtleníteni kell. Amúgy egyelőre ismerkedik a dolgokkal, ám folyamatában működnek a dolgok – mondta az új ügyvezető.

A sajtótájékoztatón részt vett Sas János a cég felügyelő-bizottságának elnöke is, aki szintén megerősítette, hogy a cég feladatai rendkívül összetettek, ám ezentúl is arra törekednek – és mi csak reméljük, hogy azért így volt ez eddig is…- hogy a beruházások kivitelezésekor összhang legyenek a különböző fázisok, azaz a nép egyszerű nyelvén: előbb csatornáznak majd és csak utána aszfaltoznak.

A képviselő is hangoztatta, hogy nyitottá kívánják tenni a céget, a szorosabb és hatékonyabb együttműködés érdekében várják a lakosság észrevételeit akár névvel, akár név nélkül. Erre a célra egy postaládát szerelnek fel a cég Margitszigeti központjának kerítésére. A megoldásra váró problémákat a tervezésekkor igyekeznek figyelembe venni.

Egyes lakás célú ingatlanokat piaci áron kívánnak értékesíteni, helyesebben a városgazdálkodás csak közvetít ebben az ügyben, a döntés az önkormányzat hatásköre.
A megtartott ingatlanok felújításait az erre fordítható pénzösszeg erejéig tudják elvégezni.

A nem lakás célú ingatlanok közül értékesít majd jó párat a város a tervek szerint. Ilyen például néhány gazdasági épület, a portelki és az Álmos utcai óvoda, illetve egyes volt üzlethelyiség.

Hajnal Nagy Gábor és Sas JánosHajnal Nagy Gábor és Sas JánosMind Sas úr, mind képviselőtársa Hajnal Nagy Gábor, ki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón, beszéltek arról, hogy folytak visszamenőlegesen ellenőrzések és ma már elmondható, hogy átlátják a dolgot, ám érték őket meglepetések. A vizsgálatok lefolytatására külső szakértőket kértek fel. Több feljelentés is született az ügyben – egyrészt a JVV Zrt, is megtette ezt, de a polgármester is kezdeményezett ilyet.

Persze a helyzet sokkal bonyolultabb annál, minthogy valaki bejön az utcáról, és elkezd vizsgálódni – célzott a Pénzügyi- Költségvetési és Tulajdonosi bizottság elnöke a cégcsoport ügyeivel kapcsolatban szintén több feljelentéssel élő Bene Lászlóra.

A vizsgálatok még folynak, az eredményekről később tájékoztatják a sajtót. Hajnal Nagy Gábor hozzátette: a Bene László által felvetett problémákkal ők is szembesültek és tisztában is vannak ezekkel, ám a szabálytalanság még nem mindig bűncselekmény. A korábbi cégvezetővel, Csanádi úrral kapcsolatosan Bene László által is megfogalmazott vádakat például a vizsgálat nem tartotta olyan súlyúnak, hogy büntetőfeljelentést kezdeményezzenek. Ilyet a Jászvíz Kft-nél feltételezhető visszaélések ügyében tett a cég.

A mai szabályzók mellett sajnos nem is lehet hiba nélkül működni – tette hozzá Győriné Baranyi Mária, aki szintén megerősítette, hogy a cég minden tekintetben nyitottabb lesz a jövőben.