Két diák - egy film

Tíz gyermek a Vaszi családban. Nagy, szép, vendégszerető, minden megbecsülést megérdemlő család. Robi a helyi sziklára épült házban, a Szent Erzsébet Líceumban tanul. Ő a dokumentumfilm gyimesfelsőloki főszereplője. S, hogy ki lesz a jászberényi szereplő? Azt most még nem tudni, de az biztos, hogy a Lehel Vezér Gimnázium diákjai közül fog kiválasztásra kerülni.

Mikor megjelent a Testvérvárosi Kapcsolatok Közalapítvány pályázati felhívása, sokat gondolkodtam azon, hogy miként is lehetne közelebb hozni, bemutatni legfiatalabb erdélyi testvértelepülésünk lakóinak hétköznapjait. Arra jutottam, hogy talán jó lenne a két település gimnáziumának egy-egy hasonló korú diákjának egy napját párhuzamba állítva dokumentumfilm szerűen bemutatni. Ötletemmel megkerestem Tóth Józsefet a JászTrió Tv. főszerkesztőjét, Antics István igazgató urat, felhívtam Gyimesfelsőlokon Tímár Zsombor polgármester és Antal Tibor líceumi tanár urat. Miután minden oldalról pozitív visszajelzést kaptam beadtam a pályázatot, amin az útiköltség díjat sikerült elnyernünk.

A sziklára épült ház - Fotók: Kocsán László és Rédei PanniA sziklára épült ház - Fotók: Kocsán László és Rédei Panni

Kezdődhetett a szervezés, az utazó csapat összeállítása. Természetesen a legfontosabbak a film készítői voltak, név szerint Tóth József és Erdei Gábor, akik mindent megtettek azért, hogy a rendelkezésre álló rövid időben, a lehető legkörültekintőbben, a lehető legtöbb anyagot tudják leforgatni. Gyimes szerelmese, Mucsi Gyula, autójával magára vállalta a vezetés szerepét és amellett, hogy a stábot szállította, már szervezte a decemberi Csángó Mikulás programjának részleteit. A Tutihir.hu részéről Rédei Panni volt velünk, valamint a Lehel Filmszínház és a Malom Színház üzemeltetője, Baranyi Béla volt még az útitársunk. Baranyi Béla a helyi kultúrház adottságait megismerve, a technikai részleteket egyeztetve Bodor Tibor igazgatóval, december 3-án mozivá varázsolja a helyi gyermekek és felnőttek legnagyobb örömére a kultúrházat. Itt külön kell kiemelnem, megköszönnöm Szarvas Attilának, hogy a jászberényi lakosok szívből jövő adományait saját költségén, céges furgonjával elhozta Gyimesfelsőlokra.

Gyermekek pakolják az adományokat a Domokos Pál Péter iskolábanGyermekek pakolják az adományokat a Domokos Pál Péter iskolában

Milyen lesz maga a film? A készítők szaktudását ismerve, biztos, hogy lebilincselő élményben lesz része a tisztelt nézőnek. Érdekes lesz, hogy milyen mindennapi feladatokkal kell megküzdeni egy majd 5000 és egy megközelítőleg 30000 lakosú település csángó-jász magyar fiataljainak 650 km-re egymástól. Mikor lesz bemutatva? Értesíteni fogom Önöket.

Köszönetünket fejezzük ki Gyimesfelsőlok polgármesteri hivatalának, azoknak a csángó embereknek, akik minden segítséget, támogatást megadtak a forgatáshoz!

A Csángó Mikuláskor szeretnénk minél több könyvet eljuttatni a helyi iskolákba. Tisztelettel kérjük azokat, akiknek vannak használt, de még használható kötetei, s azokat szívesen adományoznák a gyimesfelsőloki csángó magyar diákok műveltségének mélyítésére, értesítsenek a kocsan.laszlo@freemail.hu címen. Természetesen minden, még használható, más jellegű adományt is szívesen fogadunk, juttatunk el Gyimesfelsőlokra.