Ivóvízellátás és az ezzel kapcsolatos problémák Jászberényben

Jászberényben az ivóvízellátást, - mely kötelező önkormányzati feladat – üzemeltetési szerződés alapján a JVV Zrt. 100%-os tulajdonában lévő JÁSZVÍZ Kft. biztosítja. Az „ivóvízi-közmű” magába foglalja a kutakat, a nyersvízhálózatot, a tisztító-kezelő, illetve a hálózatra bocsátó üzemet a II. Vízművet, a víztornyot és az ivóvízhálózatot. A közel 28 ezer fős város csaknem 100%-a ellátott megfelelő minőségű ivóvízzel.

A nyers vizet a JÁSZVÍZ Kft. húsz felszín alatti, fúrt kútból nyeri. Ezek a kutak 60-400 méter mélységből hozzák felszínre a vizet. Az utóbbi években elsősorban a mélyebb rétegekből nyerjük a vizet. Valamennyi kút az 5,4 km hosszú nyersvíz körvezetékhez (szállítóműhöz) csatlakozik és így jut a vízmű-telepre. A kutakat központi számítógép vezérli URH rádió adó-vevő segítségével. A vízmű-telepen gáztalanítás után, vas-és mangántalanítás történik. Ezt követően már az úgynevezett tiszta víz (vagy más néven ivóvíz) az 1 600 m3 –es térszinti tárolóba kerül. Innen klórgázzal történő fertőtlenítése után - hálózati nyomásfokozó szivattyúk segítségével - jut az ivóvíz a hálózatba, illetve a víztoronyba. A Margit-szigeten található víztorony mintegy 800 m3 víz tárolására képes, s a fogyasztás ingadozását is kiegyenlíti. A hálózatra kiadott víz nyomása 3,5–4,2 bár között változik, az éppen üzemelő szivattyúk számától, és a víztoronyban lévő víz nyomásától függően.

Jászberény vízminősége megfelel a 201/2001. kormányrendeletnek, amit havonként vett vízmintával, egy akkreditált labor eredményei igazolnak. A vízminőség megőrzése érdekében évente két alkalommal (tavasszal, ősszel) a teljes hálózat mosatása – emelt szintű klórozás mellett - megtörténik. Ezt közhírelés előzi meg, mert ilyenkor fordulhat elő, hogy egyes helyeken rövid időre megemelkedik a víz klórszintje. Továbbá vannak olyan területek a városban – főleg ahol kevés a fogyasztás -, hogy a víz pang a vezetékben, s ez rontja minőségét. Bejelentések esetén ezt azonnal mosatás követi. Jászberény város vízfogyasztása egyébként a téli hónapokban 4 000-4 500 köbméter/nap, nyáron pedig eléri a 7 000 köbmétert is naponta.

A városi ivóvíz-elosztó gerincvezeték hossza mintegy 138 km, ennek anyaga 40-45%-ban
azbesztcement (AC). Az 50-es évek végétől a 70-es évek közepéig épült AC vezetékeken gyakori a meghibásodás, s ez évenként 30% körüli hálózati veszteséget okoz. A hiba oka általában az, hogy a bekötések csatlakozó kötőidomainak gumitömítései elöregedtek, a bekötővezetékek pedig több helyen erősen korrodált állapotúak, továbbá AC nyomóvezetékek nagyon törékenyek, illetve itt is a csőösszekötő gumitömítései öregedtek el. Mindezeket figyelembe véve ésszerű és hatékony megoldás a meglévő - több mint 55 km hosszúságú, átlagosan 40 évnél öregebb - vezetékek cseréje. Ez pedig az önkormányzattal egyeztetve, a források adta lehetőségek szerint, úgy történik, hogy az egyéb közműépítéseket megelőzze. Így elkerülhető a lakosságot bizony jogosan irritáló sorozatos útfelbontás.

A nagyobb hibákat a lakosság segítségével (jeleznek ha vízelfolyást látnak) aránylag könnyű
elhárítani, viszont a hálózati veszteség másik felét okozó, rejtve maradó szivárgásokat már nagyon nehéz feltárni. A Jászvíz Kft. igyekszik a rendelkezésre álló eszközökkel ezeket a hibákat is megkeresni, de ez nagyon aprólékos hosszadalmas munkát igényel. A JVV Zrt., mint az elosztóhálózat tulajdonosa, ennek érdekében már megtette az első lépéseket. Az elmúlt években mintegy 13 200 folyóméter vezetékre készíttetett és engedélyeztetett AC rekonstrukciós terveket. Ebből saját forrást felhasználva 1 212 folyóméter víztoronytöltő vezetéket és több mint 3 000 folyóméter elosztóvezetéket meg is építetett a Jászvíz Kft.-vel. Továbbá az iparterületet (vasúton túli) ellátó vezetéket is megterveztette, engedélyeztette és a II. Vízmű teleptől a Fémnyomó út elejéig (Suzuki márkakereskedésig) megépítette. A jelenleg szükségesnek vélt hálózatcsere közel 1 milliárd forintos beruházást igényelne a mai árakon.

Portelek - amely Jászberény közigazgatási területéhez tartozik - ivóvíz ellátását szintén a
JÁSZVÍZ Kft. biztosítja helyben, úgynevezett „törpe vízmű” segítségével. Szerencsére e településen a vezetékek kemény műanyagcsőből készültek, így meghibásodás az utóbbi években egyáltalán nem történt.

A JÁSZVÍZ Kft. ezúton is megköszöni a lakosság segítő közreműködését, azokat a bejelentéseket, melyek eredményeként a hálózatban felmerülő hibákat a lehető leggyorsabban elháríthatták. Egyben kéri is Jászberény polgárait, hogy a jövőben is segítsék munkájukat a hibák jelzésével. Ezt megtehetik a vízmű-telep éjjel-nappali ügyeletén, az 57/415-132-es telefonszámon.