Tizenhét

Tizenhetedik alkalommal jelent meg idén a Jászsági Évkönyv, amit a hét elején mutatott be a sajtó képviselőinek Pető László felelős szerkesztő és Dr. Kertész Ottó, a Jászsági Évkönyv Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Mellettük a kötet szerzői közül még hárman foglaltak helyet az asztalnál, hogy pár szóval a média és a majdani olvasók figyelmébe ajánlják a lassan nagykorúvá érő kiadványt. Nagy András alpolgármesterként Oszétiában tett látogatásának élményeit osztja meg a könyv lapjain az érdeklődőkkel, míg Csomor Józsefné tanárnő írásában Donáth Ferenc közéleti szerepének fontosságáról emlékezik meg, Mint elhangzott, a Lehel Vezér Gimnázium egykori diákjának kiemelkedő munkássága előtt egy emléktáblával szeretnének tisztelegni a közeljövőben.

Kármán Antal - a második éve a kötet fontos részét alkotó - gazdaság rovatot mutatta be. Érdekesség, hogy az évkönyv ez esetben oly frissnek bizonyul, hogy az olvasók a könyv hasábjain az elsők között kaphatnak képet a megyei TOP 50 vállalkozás közé bekerült jászsági cégekről. Közülük párat be is mutatnak az oldalakon, ám sok cég nemhogy a részletes bemutatástól, de még - a máshol különben nyilvánosan fellelhető - adatainak közlésétől is elzárkózik. Sajnos tény - mondta Kármán Antal - hogy a nagy cégek közül sokan félnek, vagy nem kívánnak élni a nyilvánossággal. Ettől függetlenül azonban a kötet gazdasággal foglalkozó része egyre több érdekes témát kínál és terveik szerint a jövőben tovább szeretnék erősíteni az évkönyv ezen rovatát.

Dr. Kertész Ottó és Dr. Pethő LászlóDr. Kertész Ottó és Dr. Pethő LászlóAz íráshoz új erőket is keresnek, ez ügyben egy pályázat kiírását is tervezik, hogy minél több fiatal publikálhasson majd az oldalakon. Ez ügyben fontos aranytartalék lehet a Főiskolán megtalálható rengeteg értékes szakdolgozat is.

Ha a jövőbeni tervektől visszatérünk a mostani kötethez, elmondható - és a jelen lévő Farkas Feri bácsi el is mondta - egyre magasabb színvonalon összeállított anyaggal jelentkezik az évkönyv. Mindenki találhat kedvére való olvasmányt, akár helytörténeti, akár művészeti, akár közéleti témában keresgél, de a szórakoztatóbb jellegű írások sem maradtak ki ez évben sem.
Azaz Pethő tanár úr ismét jó kis anyagot hozott tető alá.

Természetesen annak, akinek ott a polcán az előző tizenhat, nem kell ajánlani a tizenhetediket. Várja, keresi, veszi.

Mindenki másnak viszont bátran tanácsoljuk, szerezze be a Jászsági Évkönyv legújabb kötetét.