Reménysugár szeretnék lenni - Malek Andrea Jászberényben

Mióta a világon van, állandóan zenét hallgat. Édesanyja már egészen kicsi korától énekelni tanította. Mára életformájává vált a zene és a színház. Tehetségét volt kitől örökölnie, hiszen szülei is zenével foglalkoznak. Édesapja Malek Miklós karmester, zeneszerző, édesanyja Toldy Mária énektanár. Igazán ismertté akkor vált, amikor Eszter mentőgyakornokot alakította a Szomszédok című teleregényben 1989-ben. Igen, Malek Andrea színész-énekesnőről szólnak eme sorok, aki hétfőn este a Co-op Áruház Átriumában telt ház előtt adott mintegy másfél órás koncertet, a Jászberényi Nyár programjai között. Zongorán férje Walter Lochmann kísérte.

Fotók: Szalai GyörgyFotók: Szalai GyörgyEste hét. A színpad már készen áll, a muskátlikból készült dekoráció rendben van. A hangzástechnikán ugyan még csiszolni kell egy kicsit, hogy a hátsó sorokban ülők fülébe is belopja majd magát az énekesnő gyönyörű hangja és a muzsika. Malek Andrea kisvártatva meg is érkezik, hogy még a kezdés előtt jusson idő a próbára, a készülődésre, egyáltalán a számára új környezettel való ismerkedésre. És persze legyen idő pár mondatot váltani a kíváncsi újságíróval.

- Milyen műsorral készült a jászberényi közönségnek?

- Ez a mi közös kapcsolatunkra épül Walterral. Ahogyan elkezdtünk együtt dolgozni, úgy alakult ki ez a műsor. Néha kifúj belőle bizonyos dalokat a szél, néha pedig befúj. Egyrészt újra leporolt régi dalokról van szó, másrészt viszont olyanokról, amiket nagyon szeretnék, ha a magyar közönség általam megismerne. Kurt Weill számait például, akit a legtöbben csak úgy ismernek, hogy a Koldusopera zeneszerzője, holott ezenkívül még számos remekművet írt. Hazánk nagyon sok jó fordítóval büszkélkedhet, ezeket a remek külföldi dalokat igyekszem átadni a magyar közönségnek. Az előadásomban a hagyományos musicalek mellett szerepelnek paródiák is. Az operettnek nincs vége. Él, és örök, de azt hiszem, a musicalnek most leáldozóban van a csillaga. Ellaposodott a zenei tartalma. Így, mindannyian, akik ezzel a műfajjal foglalkozunk, új utakat keresünk magunknak.

- Jászberényben most vendégszerepel először, új közönség, új kihívás?

- Nagyon izgalmas, mert még valóban nem voltam Jászberényben. Ez egy új miliő. Mindig az a jó egy műsorban, hogy az ember valamilyen kihívás elé néz. Ha mindig ugyanazt kellene csinálni, az is egy kihívás, de szerintem az még nagyobb, ha az embernek van energiája állandóan megfelelni az épp aznapra ígérkező körülményeknek.

- A szülei is zenével foglalkoznak. Mennyire befolyásolták Önt a pályaválasztásban?

- Befolyásoltak. Mióta a világon vagyok, állandóan zenét hallgatok. Anyu tanított is engem énekelni. Mégpedig úgy, hogy kisgyermekként szinte nem is tudtam róla, fel sem fogtam. Ő jó tanár, már iskolás korában is tanította az osztálytársait. Így magától érthetővé vált, hogy én is megtanulom profi szinten, és ebből fogok élni. Később a színházzal, a színészettel is elkezdtem foglalkozni az éneklés mellett.

- Melyik szerepével tudott a legjobban azonosulni?

- Jó kérdés, megmondom őszintén, nem tudom. Azért nem tudom, mert általában a színpadi alakításaim mindig eltértek attól, amilyen valójában vagyok. Így soha nem derült ki számomra, melyik karakter hasonlít rám, mint magánemberre leginkább. Az Evita egy nagyszerű szerep, azzal kezdtem 19 évesen. Igyekszem, hogy minél jobb legyek, és valami pozitívumot adjak az embereknek. Kis reménysugár szeretnék lenni az emberek életében, aki hasznos dolgokat tesz.

- Legközelebb hol láthatja majd a közönség?

- Bécsben fogok játszani pénteken. Egy lánynevelde igazgatónőjét alakítom majd. Egy szigorú, szemüveges, borzalmas nőt, aki kegyetlen a gyerekekkel. Ezenkívül készülök a turnémra, ugyanis van az életemnek egy másik oldala is: a zenekarom. Velük másfajta zenét játszunk. Míg az önálló estem inkább sanzonos, személyes, addig a zenekarommal mindenféle műfajt játszunk, amelyeket eddig énekeltem.

A bő egyórás Malek Andrea koncert zenei repertoárja széles skálát ölelt fel, a közönség hallhatott egyebek mellett Liza Minnelli, Kurt Weill, Barbra Streisand dalokat is. A siker a végén nem maradt el, a műsort vastapssal jutalmazó nagyérdemű két „ráadásszámot” is kapott.