Kis esti komédiák

Pénteken este ismét táblás ház várta a Malom Film Színház fellépőit. A színház avatásakor Vidnyánszky Attila a debreceni Csokonai Színház igazgatójaként szólt a jászberényi közönséghez, most pedig rendezőként ismerhettük meg. A beregszászi Illyés Gyula Színház társulatával Csehov három egyfelvonásos komédiáját vitte színre, nagy sikert aratva.

Fotók a Galériában (Szalai György)Fotók a Galériában (Szalai György)Trill Zsolt mindhárom felvonásban főszerepet vállalt. Míg az elsőben és a harmadikban karaktere kínálta számára a poénokat, s ezzel bőven élt is, a középsőben, mely egy kiselőadásnak álcázott monológ volt, már az érzelmek szélesebb skáláján játszott.

A szándékoltan szolid díszletek és jelmezek mellett mindhárom darabban kidomborodott a színészek produkciója. A Medvében a földbirtokos özvegye, s a feldúlt hitelező között fellobbanó, viaskodó érzelmek, az együgyűnek látszó szolga magánszámaival fűszerezve, az említett másodikban a papucsférj keservei, míg a záró Leánykérésben a harsányabb, vérbő komédiázás.

A moziban létesült színház helyszűkéjét ezúttal is ügyesen fordították előnnyé az alkotók. Egy hagyományos teátrumban ritkán sétálnak le a nézők közé a szereplők, a kiházasítandó, csúnyácska leányzó pedig még ritkábban dobálja meg babbal, kérője helyett, honlapunk fotósát. Itt ez is előfordulhat, s jelentem: nem haragszunk.