Gyimesfelsőlok visszavár!

Július 17-19. került megrendezésre Gyimesfelsőlokon a III. Csángó Hétvége elnevezésű fesztivál, melyen 240 magyarországi és110 gyimesi, moldvai, felcsíki, összesen 350 táncos-zenész fellépő mutatta be táncait, szokásait.

A rendezvény több szempontból is érintette a Jászságot, megyénket. A III. Csángó Hétvége magyarországi főrendezője Kocsán László, a Jászság Népi Együttes művészeti asszisztense volt, Gyimesfelsőlokról Antal Tibor énekes, önkormányzati képviselő, Bodor Tibor zenész, Művelődési Ház igazgató, és Tímár Zsombor polgármester voltak a főrendezők.

Fellépett a fesztiválon a Jártató Ifjúsági Táncegyüttes, a Jászság Népi Együttes és a Jászberényi Hagyományőrző Együttes Jászberényből, a Hétszínvirág Táncegyüttes Jászapátiból, a Pendzsom Táncegyüttes Jászkisérről, a Cuháré és a Liliom Táncegyüttes valamint a „Szent László Hadosztály" Honvéd Hagyományőrző Egyesület Szolnokról. Érkeztek még vendégek Székesfehérvárról, Sátoraljaújhelyről. A helyi csoportok is kitettek magukért. Bemutatkozott a Kesice Tánccsoport Gyimesfelsőlokról, a Setétpataki hagyományőrzők és az Ordasok Gyimesközéplokról, felcsíki zenészek és táncosok Csíkcsobodfalváról, moldvai hagyományőrzők Pusztináról.

Fotó: Mucsi GyulaFotó: Mucsi Gyula

A programok keretében megkoszorúztuk Sebő Ödön kopjafáját, rendhagyó történelemórát hallgattunk az 1782-ben épült gyimesbükki templom romjai mellett, ellátogattunk az ezeréves határhoz, szentmisén vettünk részt az elhunyt gyimesi prímások emlékére, lovas szekerekkel felvonuláson vettünk részt amellett, hogy minden este együtt táncoltunk, énekeltünk.

A Csíki Hírlap szerint „A néptánc birodalma volt Gyimesfelsőlok” (Csíki Hírlap, IV. évf., 138. szám, 2009. Július. 20, Hétfõ, Rédai Botond): „Három napig birtokába vette Gyimesfelsőlokot a néptánc és népviselet egyedi, gyönyörű világa. A részt vevő magyarországi és hazai együttesek, hagyományőrző csoportok által biztosított magas színvonal, illetve az igencsak gazdag műsorkínálat felejthetetlen élményt nyújtott még azoknak is, akik csak néhány órára látogatottak el a rendezvénysorozatra.”

Abban a biztos tudatban búcsúztak el a csoportok Gyimesfelsőloktól, hogy egy esztendő múlva, 2010-ben is eljönnek. Bár tisztában van azzal mindenki, hogy addig még sok minden történhet, de a gyimesi csángó magyar emberek közvetlensége, vendégszeretete, a gyimesi szoros, nagyon könnyen rabul ejti az emberek szívét. Bárhogy is történjék: Gyimesfelsőlok Visszavár!

(A rendezvényről további fotók a www.onbk.fw.hu galériájában láthatóak.)