Az oroszlán barlangjában

Népes csapattal vette körül magát Tamás Zoltán, a 4.számú választókörzet képviselője múlt heti lakossági fórumán. Lányi László a Városüzemeltetési iroda vezetője, Molnár Tamás a Berénykom igazgatója, Szatmári Antalné képviselő asszony, Juhász Dániel alpolgármester, Halmai Ferenc rendőrkapitány és Szórád Sándor a Városfejlesztési bizottság tagja ült támogatóan az asztal mögött a Gazdakör nagytermében.

A túloldalon – pár sajtómunkást nem számítva – körülbelül huszonöten üldögéltek a zöldre festett gazdaköri asztalok mögött, hogy beszélgessenek a körzet ügyes-bajos dolgairól. Köztük – bátran ellenlábasának területére merészkedve – ott ült Gedei József polgármester úr is, aki megjelenésével pár másodpercre zavarba hozta ugyan képviselőtársát, ám Tamás Zoltán egy huszárvágással maga mellé invitálta a városvezetőt. Nyilván úgy volt vele, ha a közvetlen közelében van legendás ellenfele, akkor kevésbé hajigálhat rá kézigránátot. (No persze csak képletesen… ugye tetszik érteni.)

A bevezető negyedórában a körzet aktuális gondjai kerültek terítékre, melyek közül pillanatnyilag a csatornázás problémája a legnagyobb. Ehhez köthető a Zagyva állapota, illetve a folyóba történő illegális bekötések ügye, s innen már csak egy lépés a kotrás szükségessége. A közeljövő fejlesztéseinek ez is része lesz - mondta a képviselő, aki sorba vette a kerületben, illetve a városban megvalósult, illetve előkészítés alatt álló fejlesztéseket.

Sokat azonban nem beszélhetett, mert a mellette ülőknek is szót kellett adnia. Közülük elsőként Juhász Dániel beszélt, elsősorban a kórházról, mellyel kapcsolatban a testületben sok vita folyt. Egy dolog azonban kétségtelen - mondta az alpolgármester: szakmailag a helyzet jelentősen javult. Szóba kerültek a beruházások is, melyek hosszú, néha évekig tartó átfutási ideje miatt a mostani képviselők tulajdonképpen a következő testület keze alá dolgoznak. Épp ezért a jelenlegi városatyák erősségének a konszenzusra törekvést és az előregondolkodást nevezte, még ha a viták sokkal nagyobb nyilvánosságot is kapnak.

Szatmáriné képviselőasszony a szociális otthonokról, illetve az azok talpon maradása miatt elkerülhetetlen férőhelycsökkentésről számolt be. A szociális alapon bérbe adott lakásokkal is több a gond: egyrészt kevés van belőlük, másrészt sokan nem is tesznek semmit, hogy tovább lépjenek onnan és végleges megoldásnak tekintik azt. Épp ezért próbálnak a szociális iroda munkatársaival összefogva mindent elkövetni, hogy ezek az emberek kézbe vegyék saját sorsukat. Az iroda munkatársainak sok a feladatuk, de akin tudnak, segítnek - mondta.

Szórád Sándor, környezetvédelmi szakemberként – az általa képviselt területtel együtt – a futottak még kategóriába sorolta magát, hiszen sajnos kevés figyelmet kapnak ma még ezek a problémák. Pedig a manapság a környezetünk ellen elkövetett bűnök igazából majd tíz, száz év múlva okoznak gondokat.

A geotermikus hőenergiáról is szólt, hiszen a Jászságban ebben óriási lehetőség rejlik. Ahol lefúrunk, melegvíz jön fel – mondta a városfejlesztési bizottság külsős tagja – ám amíg a jövedéki adók nagy állami bevételt jelentenek, az energia-lobby nem fogja szeretni az alternatív energiát. Nehéz ma geotermikus létesítményt létrehozni, többe kerül a leves, mint a hús. Kitért a lassan egy éve a város és a PannErgy között létrejött szerződésre is, mellyel kapcsolatban eddig mindössze egy 50 oldalas tanulmány született meg, semmi több.

Természetesen - ha már az asztalhoz invitálták - Gedei polgármester úr is szót kapott. Lakosságként jöttem – kezdte, de aztán már politikusként folytatta, és az elmúlt idők sikereiről beszélt, a fejlesztésekről, melyek a városba hozott pénzforrásokból valósultak meg. Ő is, miként alpolgármestere, kiemelte, hogy a látványos viták ellenére a testület jól dolgozik, ez idáig a választóknak tett ígéreteik kétharmadát sikerült beteljesíteniük - és a többire is jó esély van.

A házigazdáról sem feledkezett meg. Köztudott, sok dologról nem ugyanúgy vélekednek, sok mindent másképp látnak. A fórumon is szóba kerülő Csók utcai hídfelújítás döcögősségének okait is másban látják. Helyesebben a másikban. Persze úriemberek fehér asztalnál nem sértegetik egymást. Tamás Zoltán talán kissé nyersebben fogalmazta meg, hogy a város vezetője nem a valóságnak megfelelően kommunikálja a sztorit, míg a polgármester megpróbálta árnyaltan jellemezni képviselőtársát, mikor is azt mondta rá: Tamás Zoltán, egy kedves vitapartner, sok jószándékkal, ám kevésbé pontos megfogalmazásokkal. Mennyivel szebb ez, mint a „Zoli, te nem mondasz igazat!”….

(A Csók utcai híd mizériájával kapcsolatban egy Lányi László által írt feljegyzést is átadott lapunknak Tamás Zoltán, melyben az arra kíváncsiak a híd felújításának történeti kronológiájával ismerkedhetnek meg. – Az írást cikkünk után olvashatják.)

Azért tegyük hozzá, ennél mélyebben nem vájtak egymásba a felek, egyes lakosok pedig még díjazták is, hogy a rendszerváltás óta először egy polgármester is megjelent a részükre szervezett fórumon.

Legtöbben azonban a rendőrkapitány úrral kívántak társalogni. Én meg az este alapján rájöttem, ha képviselő lennék, mást nem is, őt, mindenképpen meghívnám a fórumomra. Bármi gond is lenne a kerületemben, a közbiztonság helyzete úgyis elterelné róla a figyelmet. Lám most is, a lakosság kérdéseinek 90 százaléka az alezredest találta meg - Igen, erre bizony számítottam…- mondta a fórum után - aki persze derekasan állta a sarat, bár néha sziszifuszi módon küzdött a tények ellen.

Szóba került a Neszűr, az ott uralkodó állapotok, a kibontott házfalak, a kérés nélkül betakarított termés, a nyugdíjasokat megmotozó, szatyraikat átkutató fiatalok – szóval a külterület minden rákfenéje éppúgy, mint bizonyos szórakozóhelyeken vegyszerekkel kábított lányok, kik közül az egyik apukája hálát adott az égnek, hogy nem volt otthon a markológépe, mikor így meglátta a lányát, mert azóta az a szórakozóhely erős felújításra szorulna. Nekem meg egy hónap már le is telt volna… - mondta keserűen.

Szegény kapitány úr, aki persze hallotta a problémák szinte mindegyikét, most sem tudott újat mondani, hiszen megfelelő mennyiségű pénz és a szükséges létszámú állomány nélkül gigászi küzdelmet folytat, hogy egy kicsit is javítsa az összképet. A lakosok jó része szerint ez nem is igazán sikerül, s ez még akkor is kemény kritika, ha közben sokan elmondták: tudják, hogy nem a kapitány munkájával, sokkal inkább a törvényi és financiális háttérrel van itt baj.

Persze a közbiztonság mellet még rengeteg gond és ötlet fogalmazódott meg az este folyamán, s tán csak az idő előrehaladta miatt ért véget a beszélgetés. Hatkor kezdtük és bizony elmúlt már kilenc óra is, mire elcsendesedett a Gazdakör épülete.

És akkor az említett feljegyzés:

Feljegyzés a Csók utcai híd karbantartásáról

A Városfejlesztési Bizottság 2009. július 14-i ülésén megbízta a A Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zrt.-t (továbbiakban: J.V.V. Zrt.) a Csók utcai híd karbantartásának teljes körű lebonyolításával és piackutatás céljából árajánlatok bekérésével.

A J. V. V. Zrt. 2009. augusztus 27-én kelt levelében értesítette a Városüzemeltetési Irodát, hogy szakembereik megtekintették (előzetes telefonos bejelentés alapján) a Csók utcai gyalogos hidat, melyről egyértelműen megállapították, hogy balesetveszélyessé vált, a híd lezárását elrendelték. A balesetek elkerülése érdekében javasolták a híd mielőbbi karbantartásának elvégzését.

A Városfejlesztési Bizottság 2009. szeptember 4.-i ülésén tárgyalta a J.V.V. Zrt. által elkészíttetett szakvéleményt, valamint a bekért árajánlatokat. A Városfejlesztési Bizottság elfogadta a J.V.V. Zrt. azon javaslatát, hogy a beérkezett ajánlatok alapján a kivitelező a Keller Plusz Kft. legyen.
Tekintettel arra, hogy a karbantartás költsége Jászberény Város Önkormányzatának (továbbiakban: önkormányzat) költségvetésében került nevesítésre (elfogadott költségvetés 8. sz. táblája), így a kivitelezést az önkormányzatnak kell megrendelnie.

A munka sürgősségére és a balesetveszély mielőbbi elhárítására tekintettel a 116/2008. (IV.18.) önkormányzati határozat mellékletét képező Közbeszerzési és Beszerzési Szabályzat IX. rész 1.3 b) pontja szerinti eljárás vált szükségessé, azaz a Közbeszerzi törvény hatálya alá nem tartozó beszerzésekről dönteni speciális, rendkívüli sürgősségű esetekben a Városfejlesztési Bizottság elnöke jogosult a Polgármester javaslata alapján.

A fentiekre tekintettel a Városüzemeltetési Iroda 2009. szeptember 8-án előkészítette a Polgármester Úr javaslatához szükséges anyagokat a VV Zrt. piackutatásának figyelembevételével, azaz az iroda javaslatot tett Polgármester Úr felé a KELLER PLUSZ Kft. (3526 Miskolc, Repülőtér út 6-8.) ajánlatának megfontolására, javaslat tételére.

Polgármester Úr telefonon tájékoztatta a Városüzemeltetési Iroda vezetőjét, hogy szükségesnek tart egy helyszíni bejárást az önkormányzati képviselők és az eljárásba bevontak részvételével és kérte az irodavezető közbenjárását, hogy a Városfejlesztési Bizottság e kérdésben döntsön.
A Városfejlesztési Bizottság 2009. szeptember 9-i ülésén döntött a helyszíni bejárásról, időpontját – Polgármester Úrral egyeztetve - 2009. szeptember 16. 10.00 órára tűzte ki.
2009. szeptember 16-ára a Képviselő – testület minden tagja meghívást kapott a Csók utcai gyalogos híd helyszíni bejárására, ahol ismét megállapítást nyert, hogy a híd balesetveszélyessége fennáll, sürgős intézkedés indokolt. A helyszíni bejáráson Polgármester Úr ismertette egy helyi vállalkozó ajánlatát a híd karbantartására, majd az írásos ajánlatot átadta a J.V.V. Zrt. jelen lévő képviselőjének azzal a kéréssel, hogy annak tartalmát vizsgálják meg és írásban tájékoztassák szakmai álláspontjukról. A J. V. V. Zrt. szakemberi még aznap eljuttatták Polgármester Úr részére szakmai álláspontjukat, melyben nem javasolták a helyi vállalkozó ajánlatának elfogadását.

A Városfejlesztési Bizottság 2009. szeptember 23-i ülésén ismételten tárgyalta a híd karbantartására tett vállalkozói ajánlatokat a helyi vállalkozó által tett ajánlat ismeretében és ismételten a Keller Plusz Kft. ajánlatát tartotta a legkedvezőbbnek.

Tekintettel arra, hogy a Városfejlesztési Bizottság elnöke javaslatot nem kapott, így dönteni nem tudott a híd felújításának kivitelezőjéről. A sürgető problémára tekintettel célszerűnek tűnt, hogy az egyébként is útkezelői jogokkal rendelkező J.V.V. Zrt. bonyolítsa le a híd karbantartását. A VV Zrt. 2009. évi költségvetése azonban nem nyújt fedezetet a munkákra. A 2009. október 2-ai Képviselő-testületi ülésre a Városgazdálkodási Osztály és a Városüzemeltetési Iroda az előirányzatok átcsoportosítására vonatkozóan előterjesztést készített, melyet a testület a 271/2009. (X. 02.) önkormányzati határozattal fogadott el.

A VV Zrt. a pénzügyi fedezet biztosítását követően megkezdte a híd karbantartásának bonyolítását, a kivitelezésre a Keller Plusz Kft.-vel kötött szerződést.

Időközben a Városüzemeltetési Iroda szakemberei tájékoztatták Polgármester Urat és a Városfejlesztési Bizottságot, hogy egy másik projekt útvonaltervében szereplő hasonló műszaki tartalmú közbeszerzési eljárás tervezett kezdési időpontja egybe eshet – az idő elhúzódása miatt – jelen projekt indításának időpontjával. Ennek bekövetkezése esetén alkalmazni szükséges a Kbt. szerinti „egybeszámítási szabályt”, amely nem tette volna lehetővé önkormányzati beruházásként a híd karbantartásának ez évi elvégzését.

Jászberény, 2009. november 18.