Szekeres: a jászsági térségben is sokan rosszul járnak

– Baj van… – indította röviden, ám lényegretörően, Jászberényben tartott sajtótájékoztatóját Szekeres Imre. A szocialista politikus az országos költségvetésről fogalmazta meg pártja álláspontját, s ennek kapcsán arra is kitért, hogyan érintheti mindez Jászberényben az egészségügyi ellátást, az oktatást, illetve az infrastrukturális fejlesztéseket.

– A gazdasági problémák térségi szinten is éreztetik hatásukat – mondta az MSZP országgyűlési képviselője, példátlannak nevezve, hogy az adótörvények elfogadása nélkül terjeszti be a kormány a költségvetési tervezetet, így nem tudni, mennyi lesz a bevételi oldalon. Hozzáfűzte, az már most látható, hogy az egészségügyre a tavalyinál is kisebb összeget fordít a kormány. A hiányzó tételek következményeként intézményeket kell bezárni, és létszámot kell csökkenteni, s miután az államhoz kerül át a működtetés, helyi szintű megoldásra sincs lehetőség.

Szekeres Imre számításai szerint a jászberényi kórháznak 12 százalékkal juthat kevesebb pénz 2012-ben az ideihez képest. Ez a szolgáltatások csökkentését, illetve a várólisták növekedését hozhatja magával, s béremelésre sem számíthatnak az ott dolgozók – tette hozzá. A Fidesz-KDNP által meghirdetett adórendszer megszüntetné az adójóváírást, így bruttó 240 ezer forintos keresetig legalább 10 százalékkal mindenkinek nőnek az adóterhei, ezért a bejelentett emelések csak kompenzációként szolgálnak. A szocialisták szerint a gyógyszerek drágulására is számítani kell, mivel erre a területre 83 milliárddal kevesebbet lehet kalkulálni az eddiginél.

Az oktatás helyzetét kiszámíthatatlannak nevezte Szekeres Imre. Nincs külön tétel a költségvetésben az ugyancsak állami működtetésre szánt intézményekre, a köznevelési törvényt sem fogadta még el az országgyűlés, költséget pedig csak ehhez lehet rendelni. Nincs arra sem utalás, hogy a nevelő-oktató munkához közvetlenül nem tartozó költségeket – így a gyerekek étkeztetését – ki fogja fizetni – vázolta az MSZP-s politikus.

Mindennek a jászsági térségben is negatív hatása lehet, a kormány szándéka szerint a Megyei Kormányhivatal állapítja meg az intézmények pedagógusi létszámát, s emiatt hiányzik a helyi kontroll. Mindezt a megyéhez a közelmúltban átkerült Liska József Erősáramú Szakközépiskola, illetve a társulásban működtetett általános iskolák is megérezhetik.

Szekeres Imre a fejlesztések és az úthálózat felújításának jelenlegi helyzetét is taglalta.
Mint elmondta, még 2007-ben született meg a döntés a 31. számú főút felújításáról, illetve 2009 novemberében kezdődött volna a Jánoshida–Jászboldogháza közötti útszakasz rekonstrukciója. A szükséges összegek rendelkezésre álltak, a Fidesz-KDNP-kormány azonban zárolta a forrásokat, és leállította az éppen futó beruházásokat is. A lassan újraindított projektek emiatt olyan csúszást szenvedtek, melyek nem biztos, hogy behozhatóak. Az országgyűlési képviselő azt is prognosztizálta, hogy a 32. számú főút jövőre tervezett megerősítése sem kezdődhet el, s erre hivatkozva a Jászberényt elkerülő körgyűrű harmadik szakasza is késedelmet szenved. A város főterének rehabilitációja, az uniós forrású beruházások felfüggesztése miatt szintén csak a tervezett határidő után kezdődhet el.

Visszatérve az országos költségvetési tervezetre, Szekeres Imre úgy összegzett, gazdasági növekedés helyett visszaesés, adócsökkentés helyett kilenc adónem emelése fűződik a kormány gazdaságpolitikájához, és a beígért munkahelyteremtés sem valósult meg.