Megszavazták Jászberény 2011. évi költségvetését

A képviselő testület hiánytalanul megjelent Jászberény város szerdán kora délelőtt kezdődő, és a délutánba torkolló ülésén, melynek fő napirendi pontja a város 2011. évi költségvetésének megszavazása volt.

Új költségvetés küszöbén állt tehát a város, az új aljegyző viszont már átlépte a Városháza küszöbét... Első alkalommal ült a pulpituson (mint megtudhattuk, az őt bizottsági elnökként szakvizsgáztató dr. Forgács István mellett) a város nemrég kinevezett aljegyzője, dr. Dobos Róbert.

Itt volt dr. Lengyel Györgyi kormánybiztos is, a megyei Kormányhivatal vezetője, aki ismertette a hivatal működésnek legfontosabb pilléreit, beszélt a szervezet - gazdasági és humánpolitikai átszervezés folytán megvalósuló - hatékonyabb működéséről, az ott elvégzendő feladatokról. Mindemellett az átalakítás legfontosabb céljának az állampolgárok hivatali ügyintézéseinek gyorsabbá, zökkenőmentessé tételét nevezte. A kormánybiztos hozzátette: munkájuk segítése céljából minden ötletet, javaslatot szívesen fogadnak a jövőben is.

Az ülés elején a testület sürgősséggel tárgyalt a „Közfoglalkoztatás-szervezők foglalkoztatásának támogatása” tárgyú pályázaton történő részvételről, mivel a két ülés közt lejár a pályázati határidő. A tervek szerint a pályázati program segítségével megvalósulhat a legalább középfokú végzettségű álláskeresők közfoglalkoztatás-szervező munkakörben történő foglalkoztatása. A helyzetből adódóan a bizottságok által nem tárgyalt, ám a Cigány Kisebbségi Önkormányzat által elfogadásra javasolt indítványt a testület egyhangúlag elfogadta.

A napirend szerint a két ülés közti fontosabb eseményekről szóló városvezetői beszámolók következtek, majd kérdések, interpellációk hangoztak el, melyek során Gedei József több kérdést is a polgármesternek szegezett. Az elkerülő út III. szakaszával kapcsolatban dr Szabó Tamás elmondta: a Közútkezelő partner kíván lenni az újabb szakasz megépülése során, ám nem az ő hatáskörük az út építésének ütemezése, mint ahogy az egyes útszakaszok javításához szükséges kormányzati forrás biztosítására sem tudnak ígéretet tenni. A kőhíd tervezési munkálatai során felmerült gondokkal kapcsolatban megtudhattuk: a problémát – amelyből a jövőben okulni kell - jogi úton fogják megoldani. Kérdésre elhangzott az is, hogy a jászberényi városi honlap fórumát egyelőre nem tervezik újraindítani.

Sporttámogatásokról is döntött a testület: a Bercsényi DSE a Ferenczy Kupán történő részvételre 70 ezer forintot kap, a Jászsági Diáksport Bizottságnak 73.950 forint támogatást adnak. A 2011-2013. évi „Sportleg-díjak” plakettjeinek kifizetésére 135 ezer forintot szán a testület.

Ezután kezdtek csak a képviselők a mai ülés gerincét alkotó költségvetés tárgyalásához, mely végül több mint három órán át tartott..

Jászberény 2011-es költségvetése 860 millió forintos hiánnyal számol, ezt azonban jórészt a kötelező vállalások, a pénzügyi elszámolásra váró fejlesztési kifizetések idénre történt áthúzódása okozza, ugyanakkor a cél ennek minél hatékonyabb lefaragása – tudhattuk meg a város költségvetésének tárgyalása során. Pozitív, hogy Jászberényben nincs működési forráshiány, ami az ország önkormányzatainak 80 % -ára nem jellemző.
Az önkormányzat hiányának nagy része fejlesztési hiány, ezt azonban a keletkező működési többlettel bizonyos százalékban finanszírozható – mondta szóbeli kiegészítése során a város főkönyvelő asszonya.

A bizottsági elnökök is sorra beszámoltak arról, hogy bizottságaik támogatják a költségvetést. Hajnal-Nagy Gábortól megtudhattuk, hogy jó néhány döntés pozitív hatását idén még nem lehet majd érezni. Tamás Zoltán összességében 3 milliárd forintnyi fejlesztésről beszélt, melyekből 2011-ben mintegy 80-90 % valósulhat meg. A körzeti fejlesztésekre körzetenként 40 millió forintos keretet állapítottak meg.

Szatmári Antalné szerint kellő odafigyeléssel biztosítható az intézmények gazdaságos működésre. Megtudhattuk, hogy a sportra sajnálatos módon 1 - 1,5%-ot biztosít a költségvetés. Ferencvári Csaba szerint a feladatok végrahajtása során nagy segítség lehet a tavalyinál jóval több céltartalék.

A költségvetéshez kapcsolódva Gedei József elmondta, melyek azok a számára gyengének tűnő pontok melyek miatt nem tudta/tudja elfogadni azt, majd beszélt az általa benyújtott módosító javaslatokról. Kíváncsi volt, hogy a hitelfelvétellel mennyi lesz a város adósságállománya és éves törlesztő részlete, s aggodalmát fejezte ki vajon lesz e megfelelő mozgástere Jászberénynek.

Budai Lóránt – mint mondta - szintén nem tudja elfogadni a költségvetést, többek között nem ért egyet a hitelfelvétellel és nem tudja támogatni a tervezett ingatlaneladást sem a jelenlegi piaci árak függvényében.

Magyar Levente arról beszélt, hogy számára nem egyértelműek azok a megtakarítások, melyeket a megyének átadott intézmények következtében várhatóak, arról sincs meggyőződve, hogy a megfelelő intézményeket adja-e át a város. Az egykori polgármester a délelőtt során azt is elmondta, hogy szerinte a testületnek valamilyen módon kontrollálni kellene, hogy a nem fideszes, ellenzéki képviselők is megfelelő arányban jelenjenek meg a helyi médiában. Elmondása szerint a költségvetés a polgármesteri kabinet szüleménye, mely nélkülözi mások véleményét.

Baráth László szintén az ingatlaneladásokat látja kérdőjelesnek és – például a Gondozóház esetében – más hasznosítási formát keresne a bevételek növelésére. A fejlesztéseket, s így a hitelfelvételeket is átgondolatlannak tartja, megtakarításokat pedig nem fedezett fel. Javasolta, hogy az esetekben ahol tetten érhető az átfogó koncepció hiánya, a testület pár hónapra függessze fel a munkálatokat. Szükségességét érzi annak is, hogy megszülessen egy közös koncepció a megújuló Jászberényről.

Rácz Tamás a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke a költségvetés elfogadását javasolta. Mint mondta, kifejezetten örül a benne szereplő, integrációra szánt összegnek, és mindjárt meg is kérdezte, vajon lenne-e mód az összeg növelésére, …esetleg megduplázására?

A polgármester a felmerülő kérdések és hozzászólások kapcsán kifejtette: a bevétel növelése ugyan nehezebb mint a kiadások csökkentése, ám mindkét irányba megteszi a szükséges intézkedéseket a város vezetése. Az intézményekben bekövetkező változások csökkenthetik a kiadásokat, míg például a tervezett beruházások, vagy egy ipari park létrehozása mind a bevételek növeléséhez járulhat hozzá.

Szabó Tamás szerint a volt Gondozóház eladásáról, annak áráról még nyilván majd tárgyalni kell, ugyanakkor az sem mellékes, hogy milyen célra tudja majd értékesíteni azt az önkormányzat. Mindenesetre nem szeretnének úgy járni az épülettel, mint a Huszárlaktanyával, mely egyelőre csak terhet jelent a városnak.

A roma integrációs alap 2 millió forintjáról elmondta, az pályázati önerőként lehet hasznos és az összeg ily módon, pályázatok útján természetesen növelhető.

A szintén szóba hozott, 330 millió forintos polgármesteri keret bizottságokhoz történő átadásához módosító indítványok kellenek, de Szabó Tamás úgy látja, az összeg a költségvetés megfelelő rovatában szerepel.

Mielőtt végszavazást tartott volna a képviselők, dönteni kellett dr. Gedei József módosító indítványairól, melyeket a testület nem fogadott el. A költségvetést viszont igen. A szavazás során hárman (Gedei József, Budai Lóránt, Magyar Levente) mondtak nemet a város 2011. évi költségvetésére, míg Győri János tartózkodott.

A költségvetés megszavazása után szusszant egyet a testület, majd egyhangúlag elfogadta a közbiztonsági helyzetről szóló rendőrkapitányi beszámolót.

Ezt követően tájékoztató hangzott el a város sportkoncepciójáról is, melyről a testület márciusi ülésén tárgyal majd.

A Városüzemeltetési és Fejlesztési Iroda vezetője, Lányi László az előző év pályázatairól adott tájékoztatást.

Döntött a testület az anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, és a HPV elleni védőoltás átvállalásáról szóló előterjesztés módosításáról. A képviselők elfogadták a testület 2011. évi munkatervének módosítását, a REGIO-KOM Társulási Megállapodását is.

Ezután Alvári Csaba főépítész előterjesztésében tárgyalta a testület a Nádor utca – Lehel vezér tér találkozásánál található közlekedési csomópont átépítésének lehetőségét, mivel a szóbanforgó kereszteződés balesetveszélyes, és az ott zajló a forgalommal sem tud megfelelően megbirkózni. Az átépítésének tervezésével megbízott Stefanik Istvánné vázlattervéből kiderült: a tervezett új kanyarodó sávok miatt az útépítési engedély megszerzése mellett biztosítani kell az út szükséges területét is. A Nagytemplomhoz tartozó területből mintegy 130 m2–t, a túloldali társasházi területből mintegy 60 m2–t kell beáldozni majd Az érintett területek önkormányzati tulajdonba kerülése a szabályozási terv módosítását is jelenti, mivel a közút határvonala megváltozik.

A tervezett beruházás teljes bruttó költsége: 128.700.000,-Ft., az igényelt támogatás: 80.000.000,-Ft. A saját forrás összege 48.700.000,-Ft.

Képviselői kérdésre Alvári Csabától megtudhattuk, az a probléma, hogy a templom telekhatára pontosan az út szegélye. Az átépítés során az út közelebb kerülhet a templomhoz. A közlekedés keltette rezgések már most is károkat okoznak, bár ezt bizonyos megoldásokkal csökkenteni lehet. A későbbiekben az elkerülő út elkészültével az itt átmenő forgalom ugyan csökken majd, de a balesetveszély így is fennáll, ezért szükséges mindenképpen az átépítés. Ha csak lámpát szerelnének a kereszteződésbe, az azért nem jó megoldás, mert attól még a buszok nem tudnának megfelelően kikanyarodni. Azt is elmondta a főépítész, hogy az útépítésnek áldozatul eső növényzet pótlására még nem született megnyugtató megoldás. A testület végül egyhangúlag támogatta az előterjesztést.