Tisztességgel letudtuk

A nem éppen március közepéhez illő időjárás ellenére sok jászberényi sétált el a ’48-as emlékműhöz, a hagyományos városi ünnepség helyszínére. Sajnos a napi politikától terhelt időkben odáig jutottunk, hogy már évek óta nem más a cél, minthogy mindenféle aktuálpolitikai áthallás nélkül letudjuk az emlékezést. Ez persze jól - vagy kevésbé jól – általában sikerül is, úgyhogy rossz szava senkinek sem lehet.

Fotók a Galériában! Kattints a képre!Fotók a Galériában! Kattints a képre!

Szokás szerint ez évben is valamelyik oktatási intézménynek jutott a kihívás, hogy színpadi műsorral emlékezzen a forradalom és szabadságharc évfordulójára. Idén a SZIE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói remekül teljesítették ezt a feladatot, láthatóan sok munkával és tisztességgel.

Az ember ugyanakkor nem tudja eldönteni, valóban jól van-e így, hogy irodalmi színpadi előadásokkal túléljük az ünnepeinket - persze lehet, hogy igen...- és titkon reméli, hogy eljön az idő, és eljön az a valaki, aki képes lesz végigmenni az unalomig ismert általánosságok és a politikai célokat szolgáló mondókák közötti vékony mezsgyén. Nem kizárt, hogy ez manapság a lehetetlen kategóriájába tartozik, bár ha nagyon kutatunk emlékeinkben, volt azért már néhány jó példa Jászberényben is.