Október 31.-én nyit a jégpálya

A nagy nyári melegben azt gondoltuk sosem lesz az idén hideg, hiszen még október első napjaiban is hétágra sütött a nap. Viszont néhány nappal ezelőtt mindenfelé megkezdődött a fűtési szezon, ami egyértelműen a hideg beköszöntét jelzi. Ami nem jó az átlagembernek, az jó a télisport kedvelőinek.

Elő lehet halászni például a síléceket és a korcsolyákat is. A jászberényiek számára az utóbbi a kézenfekvő, hiszen van egy nagyszerű jégpályánk a Tanítóképző udvarán, de vajon mikor lehet ezt igénybe venni? A kérdést a legilletékesebbnek Belovai Józsefnek a jégpálya vezetőjének tettük fel, aki készséggel állt rendelkezésre.

-Gondolom nem én vagyok az első, aki a jégpálya megnyitásáról érdeklődik?

Valóban nem, de pontos választ eddig nem tudtam adni, ui. szabadtéri pályáról van szó, ami igencsak időjárásfüggő. Most azonban úgy néz ki kegyes hozzánk, az időjárás. A következő napokban már a gépezet beindításával foglalkozunk, vagyis locsolunk és megpróbáljuk beindítani a fagyasztást. Ha semmi nem jön közbe október 31.-én szombaton délután 15 órakor nyitunk. Ez az első nap mindenki számára ingyenes lesz!

-Tavaly óta sok változást látok. A pálya északi oldalán egy pompás épületsor húzódik. Ez lesz az öltöző?

Igen, igen. Ez minden igényt kielégít, megfelel az Uniós elvárásoknak is. Csak a legfontosabbakat említsem pl. padlófűtés van és rendelkezünk mozgássérült illemhellyel is. Az öltözők tetején van a lelátó, de ez sajnos az idén nem használható, hiszen anyagi okok miatt nem tudtuk tető alá tenni. Nejlon fóliával fedték be az építők, mi meg megerősítettük egy ideiglenes műanyag borítással, hogy az esetleges téli hó súlya ne szakítsa ezt át, ugyanis nem szeretnénk ha beázna a szépen kifestett öltöző.

-Az előző télen lehetett kölcsönözni korcsolyát. Ez évben is lesz rá lehetőség?

Természetesen igen, készültünk a tavaly keresett méretekből is, úgyhogy nem muszáj feltétlenül korcsolyával érkezni a jégpályára, mi azzal is rendelkezésre állunk.

-A nagyközönség számára milyen napokon lesz nyitva a jégpálya?

Hétköznap 17 órától 20 óráig, a hétvégeken pedig – mindkét nap – 14 órától 20 óráig használhatja a nagyközönség a jégpályát. Itt kell elmondjam, hogy hétköznap délelőtt a Polgármesteri Hivatallal történt megállapodás szerint, az óvodásaktól a középiskolásokig minden gyerek – szervezett formában – ingyen használhatja a pályát. Délután korcsolya edzések vannak, este 20 után pedig a jégkorongozóké a pálya.

Egyébként lesznek napi belépők, lesznek gyermek, diák, felnőtt belépők és lesznek bérletek, amelyek természetesen az egész szezonra szólnak. Kezdeményezünk egy új dolgot, mégpedig korcsolya oktatást – megfelelő szakember irányításával – ha lesz rá igény. Ez szombat és vasárnap délelőtt lenne, ui. az a tapasztalat, hogy ilyenkor gyérebb a látogatottság.

-Eddig a nagyközönségről beszéltünk. Mi van gyorskorcsolyázóinkkal? Mire készülnek mostanság?

Huszár Erika, Darázs Rózsa és Darázs Péter természetesen a jövő évi kanadai olimpiára. A többiek pedig a hétvégén Bécsben lépnek jégre, egy rangos nemzetközi gyorskorcsolya versenyen.

Végezetül Belovai tanár Úr felhívta a figyelmet arra, hogyha valami műszaki ok miatt nem sikerül jeget „fakasztani” természetesen értesít bennünket, mi meg olvasóinkat az esetleges nyitáscsúszásról. Reméljük az utóbbi miatt, nem kell tollat ragadnunk.